De stemfie van Pechtold

Als er een prijs zou bestaan voor de meest geslaagde kruising van onnozelheid en zieligheid in menselijk gedrag en handelen binnen Nederland, dan zou ik zo op het eerste gezicht niet weten wie met die prijs aan de haal zou gaan. Twee serieuze kandidaten dienen zich zeker aan, met daarnaast een geduchte outsider. Allereerst was daar dat gezelschap dat gisterenavond bijeen kwam op Rotterdam Centraal om na twaalf jaar nogmaals te bewijzen dat ze er nog steeds niets van begrepen hebben, dus zich maar voor de zoveelste maal koesteren in hun eigen misplaatste herinnering aan Pim Fortuyn, de charlatan die hen toen in hun argeloosheid op sleeptouw wist te nemen. Een reünie van mensen die op het verkeerde paard hadden gewed en dat zoveel jaar na dato nog altijd weigeren te erkennen, dus de zoveelste aanleiding zochten en vonden om bij elkaar uit te huilen en daarom blij waren dat de vrijlating van de man die van hun droom een illusie had gemaakt, de gezochte reden was om hun oude tijden te laten herleven zonder een kans op wat voor een vooruitzicht ook. Zielig, onnozel en gedateerd. Dat werd eens te meer helder omdat de beroepsquerulant Ronald Sørensen het ten langen leste zelfs had af laten weten. Waarmee de kansarmoede van dit gezelschap die maar niet ophoudt te bestaan, alleen stemfie-pechtoldmaar schrijnend helderder werd. Maar dat het in de politiek en haar randgebieden nog veel treuriger kan, werd ik gewaar toen ik onverhoeds kennis maakte met een variant op die zo modieuze vorm van misplaatste menselijke ijdelheid.

Zijnde het maken van een foto van jezelf om die vervolgens ergens op het worldwideweb te plempen zonder dat duidelijk wordt welk doel met zo’n selfie is gediend behoudens de streling van het eigen ego of wat daarvoor door moet gaan. Is dat al behoorlijk zielig en twijfelachtig te noemen, er blijkt ook nog zoiets als een overtreffende trap daarvan te bestaan, namelijk in de vorm van de foto die je van jezelf maakt in het stemhokje bij enige verkiezing. Alsof daar een belang mee wordt gediend of geschiedenis geschreven. De onnozelheid ten top dan wel vermenigvuldigd en zeg maar gerust gekwadrateerd als blijkt dat een prominent politicus zich ook blijkt te hebben bezondigd aan dit kneuzen – en kinderwerk. Zodat het geen enkele moeite meer kost om ook dat beroepsgebied niet meer serieus te nemen als daar malloten van het slag van Alexander Pechtold blijken te vertoeven die er een reuzeneer in scheppen om van zichzelf zo’n stemfie te maken. Dan heb je de onnozelheid en zieligheid op een ideale wijze gekruisd en in jezelf weten te belichamen. Maar win je uiteindelijk nog niet die prijs plus de lof van de jury. Omdat die na ampele overweging toch uit moet gaan naar het Achtuurjournaal van de NOS dat van deze fratsen in het stemhokje zowaar het belangrijkste nieuwsitem op donderdag wist te maken, terwijl de tijd van de aprilgrappen allang verstreken was. Ofwel hoe een televisie-instituut professioneel onnozel en zielig kan zijn en het dus alsmaar gekker moet worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op De stemfie van Pechtold

 1. sjoerd zegt:

  Tsja, wat moet je daar nu op zeggen. Half Nederland maakt selfies, dus waarom hij niet. Gewoon een moderne en vooruitstrevende politicus.

 2. strugglingsurvivor zegt:

  Dit is op wendywie herblogd.

 3. Dhyan zegt:

  Achterlijkheid ten top inderdaad.

  En ja Sjoerd als half Nederland het doet mag je je aan de heersende norm van achterlijkheden ontplooien natuurlijk niet onttrekken.

 4. Laurent zegt:

  Ik ben niet kapot van Pechtold, en al helemaal niet van de neoliberale koers die D66 onder zijn leiding heeft ingezet. Maar ik kan er niet omheen dat D66 zich van alle partijen steeds het verst heeft gehouden van PVV-achtige retoriek en Pechtold ook de enige was die het waagde Wilders rechtstreeks aan te vallen in de Kamer.

 5. Mack zegt:

  Die Fortyun zielo’s daar heb ik ook niks mee. Als het aan hen lag herintroduceerden we openbare terechtstellingen. Onnadenkenden. Pechtold heb ik ook helemaal niks mee, maar met heel D’66 niet eerlijk gezegd. Van Mierlo mocht ik dan nog wel, maar daarna was het over met de humor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s