Het zal wel niemand opgevallen zijn, omdat het uitgavenpatroon bij de publieke omroep nooit echt helder voor de buitenwacht is geweest en daarnaast ook op geen enkel moment in de buurt van de ondergrens van spaarzaamheid en budgetbeheersing is geweest. Het geld heeft er altijd driftig kunnen rollen zonder dat het ook maar ergens verbazing of ergernis opriep. Verkwisting en Hilversum zijn zo synoniem geworden dat te maken fratsen wel erg buitensporig moeten zijn, willen ze nog aan de belastingbetaler opvallen. Maar de afgelopen week was het wat mij betreft toch wel raak en gingen met name de bonzen van Studio Sport danig buiten hun boekje, waarin het begrip zuinigheid toch al niet met kapitalen staat geschreven. Want als er van enig evenement op sportgebied verslag moet worden gedaan, draven de Nederlandse verslaggevers meestal in groten getale op, eigenlijk in een aantal dat zich nauwelijks verhoudt tot de betekenis en omvang van ons land. Maar we zijn nu eenmaal graag en met veel haantje de voorste. Zo ook weer de afgelopen week in Madrid, waar op dinsdag en woensdag twee halve finales in het kader van de Champions League werden afgewikkeld in voetbalstadions die op vier kilometer afstand van elkaar gelegen zijn. En nogmaals, het ging om twee wedstrijden die op twee achtereenvolgende dagen in dezelfde stad werden gespeeld.
Een inkoppertje dus als het kostenbeheersing en efficiency betreft, zou je met gebruik van je gezonde verstand toch allicht denken. Echter, op dat punt scheiden de wegen die het management van Studio Sport en het kijkend Nederlands publiek geacht worden te bewandelen, zich maar al te nadrukkelijk. Waardoor duidelijk wordt dat Hilversum, de NOS in het bezit lijken en blijken van een eigen werkelijkheid, die ook nog eens aan geen discussie onderhevig is. Zodat je al hun bewegingen vanuit je stoel thuis onmachtig en vol verbazing moet volgen. Omdat het zo maar kan dat op de dinsdagavond Jan Roefs vanuit het Vicente Calderon Atletico Madrid tegen Chelsea mag verslaan, waarna het de volgende avond de beurt is aan Jeroen Grueter als die zijn opwachting maakt in het Stade Bernabeu bij de ontmoeting tussen Real Madrid en Bayern München. Kan het nog gekker, durf ik dan gerust te zeggen, moet ik zelfs vinden omdat hier wel erg achteloos omgesprongen wordt met publieke gelden waar ik ook de leverancier in de vorm van mijn belastingbetaling van ben. Maar of dat in Hilversum leeft, of daaraan wordt gedacht, waag ik na woensdag toch ernstig te betwijfelen. Hoewel ik het ook weer niet te hardop uitspreek omdat het koren op de molen is van al die vijanden van de publieke omroep, die allerminst mijn vrienden zijn.
R.: Verkwisting en Hilversum zijn zo synoniem geworden….
Ja, wie zouden dat zijn, die Sportbonzen? Ik heb geen idee, ik kijk nooit naar sport. In elk geval zijn ‘ze’ niet synoniem voor ‘Hilversum‘ 😉
R.: Maar of dat in Hilversum leeft…. Wat er in Hilversum leeft: voor het grootste gedeelte hele gewone mensen, arrebeiders, met een Erfgooiers-tongval=Utregs/Viiinkeveans accent, die geen geld hebben om te verkwisten. Kom gerust eens hier aan het schoolhek staan 😉
Misschien bedoel je Blaricum, Laren, of de Grachtengordel, waar de mensen wonen die op het Mediapark werken.
Spreek in elk geval niet te makkelijk in een “omgekeerd ‘pars pro toto.'”
Hilversum is hier natuurlijk overdrachtelijk gebruikt en is de gepopulariseerde woordvorm voor de wereld van de media. Ik heb tegen de plaats Hilversum namelijk niets.
Lean en mean zeggen ze dan…
Misschien wonen Lien en Mien wel in H’sum. 😉
Ik heb wel eens begrepen dat de VPRO behoorlijke low budget (laat ik ook eens onnodige Engelse woorden gebruiken) programma’s maakt, omdat ze niet een complete cameraploeg op pad sturen maar bijvoorbeeld maar 1 cameraman die met Jelle BC een rondje door de Kaukasus kart in een afgetrapt busje.
Toch zit er een keerzijde aan dat sportgedoe. Ik hou niet van voetbal, maar weet wel dat dat de meeste reclame-inkomsten genereert. Dus meer uitgeven om wedstrijden uit te mogen zenden kan misschien wel een veelvoud aan reclame-inkomsten opleveren. En dan is het niet meer als het aas dat uitgegooid wordt om een dikke vis te vangen.
Dus de enige omroep die kwaliteitsprogramma’s maakt doet dat low budget?