Voetbalarmoede

Al bijna het hele voetbalseizoen 2013/2014, in elk geval al sinds het moment dat Ajax lijstaanvoerder is in de Nederlandse eredivisie, is tot vervelens toe te horen dat als dat de Nederlandse voetbalkampioen wordt, dat dat de kampioen van de armoede is. Als dat één, twee keer wordt gezegd, is dat nog tot daar aan toe. Zelf heb ik mij trouwens ook niet echt vermaakt met het voetbal dat mijn favoriete club Ajax het afgelopen voetbaljaar vertoonde. Het eindeloos rondspelen had een onnoemelijk hoog geeuwgehalte en wat mij betreft een amusementswaarde dat daar omgekeerd evenredig mee was. Laat daar geen twijfel over bestaan. Ik heb mijn ongenoegen daarover hier vaker geuit. Maar wat dan te denken van al die betweters en gelijkhebbers, insiders en deskundigen die niet nalaten om hun chagrijnige boodschap wekelijks te herhalen? Dat mag je nog eens de triomf van de armoede en de schraalheid van het vaderlandse voetbal noemen. Alsof er werkelijk helemaal niets anders meer te melden is en er ook geen enkel lichtpuntje te ontdekken valt in dat kampioenschap dat Ajax nu waarschijnlijk voor de vierde achtereenvolgende keer gaat behalen.

Dan moet er in Amsterdam kennelijk toch iets goed of zelfs beter gedaan worden dan elders in voetballend Nederland, durf ik zomaar te veronderstellen. Sterker nog, in de rest van het Nederlandse voetbal, en dan nog het meest bij al die liefhebbers en supporters die zich niet tot de aanhang van Ajax wensen te rekenen, lijkt de armoede zich waarachtig nog het meest te manifesteren als dat deel van de natie nog alleen zijn lol en amusement schijnt te vinden in alle vormen van leedvermaak als Ajax een wedstrijd verliest en sterker nog, volledig afgaat, zoals afgelopen zondag in de vaderlandse bekerfinale. Het land is dan te klein voor het plezier dat wordt beleefd aan een smadelijke nederlaag van Ajax. Welke pret behoorlijk armoedig aandoet, hoewel ook wel weer goed te begrijpen is als je eigen club je het hele jaar teleurstelt en je niets meer te lachen hebt, dus je lol maar moet vinden in de tegenslag van de concurrent, die succesvoller is, maar juist die ene keer niet. Armoedig blijft zulk vermaak, om het al niet kleinzielig te noemen en misschien zelfs treurig als je daar je plezier aan moet ontlenen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Gedichten, Sport en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Voetbalarmoede

  1. Mack zegt:

    Het is geen chagerijnige boodschap, er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Er is geen sprake van een overmacht, het is met de hakken over de sloot, en ze dwingen het bepaald ook niet af. Komt bij dat het niveau in Nederland bedroevend is. Dat is alles. Mocht Feyenoord het worden zul je niemand horen zeggen dat zij de kampioen van de armoede zijn. Maar het hoeft inderdaad niet wekelijks herhaald te worden en het moet Ajax gegund worden omdat het inderdaad constanter heeft gespeeld dan andere ploegen. Maar die verloren bekerfinale vond ik ook wel leuk, omdat we het Pec meer gunden en natuurlijk omdat ik van tevoren al had horen roepen: eerste prijs van het seizoen. Tja, dat is ook Ajax. Als je de beste bent kun je veel gesputter verwachten. Accepteer dat gewoon. Een mooi kampioensfeest gewenst.

  2. math zegt:

    Geen groter vermaak dan leedvermaak. Dat wordt nog lachen in Brazilie.

  3. Sjoerd zegt:

    Ik ben benieuwd of ze de eerste ronde wel halen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s