De waarheid van Borremans

Hij is een van de meest spraakmakende Belgische beeldend kunstenaars van dit moment. Zijn werk is al in menige galerie of museum van betekenis te vinden. Kroon op zijn artistieke loopbaan tot dusverre mag zeker de overzichtstentoonstelling genoemd worden die in het BOZAR in Brussel aan zijn oeuvre gewijd wordt. Michael Borremans doet er alleszins toe, is talk of the town, omdat zijn schilderijen, etsen en andere technieken niet alleen duizenden vragen oproepen, eigenlijk alleen maar intrigeren, maar vooral aanleiding geven aan ieder die zich een beetje kenner van hedendaagse kunst noemt, om het te duiden, te verklaren en bovenal de intenties van de maker ervan helder te maken. Geen insider of hij of zij is al niet in het hoofd van Borremans gekropen om vervolgens met de meest opzichtige en complexe explicaties te komen die ook nog eens een plaats mochten krijgen in de gids die de bezoeker door de overzichtstentoonstelling de weg moet wijzen. Niet dat daardoor de raadsels rond zijn werk, als die er al mochten bestaan, ontsluierd worden. Integendeel, er worden met al die wollig geformuleerde verklaringen alleen maar meer rookgordijnen opgeworpen met als enig gevolg dat je als bezoeker met die gids in de hand niet meer onbevangen naar het werk van Borremans kunt kijken, maar het spoor ernaar wel bijster moet raken.

003006016019

 

 

 

 

Vandaar dat het, hebben wij ervaren, handiger en verstandiger is om de gehele expositie blanco, onvoorbereid en met niets anders toegerust dan de eigen blik te bekijken om dan per slot van rekening te zien dat Borremans door zijn spel met maten, perspectieven, verhoudingen en materialen de werkelijkheid die wij kennen en ervaren of dat althans denken te doen, manipuleert en van een andere kant en vanuit een vaker verrassend gezichtspunt laat zien. Waarbij hij terugvalt op de stijl van zijn voorbeelden Velazquez, Manet en Goya en zich laat helpen door eigentijdse foto – en filmtechnieken om tot resultaten te komen die bij een incrowd zoveel stof doen opwaaien dat daar uit en te na over gepalaverd moet worden en de exegeten van Borremans over elkaar heen doet duikelen met hun exclusieve inzichten. Terwijl het allemaal echt niet zo moeilijk is als we de grote meester himself in een uitgebreid interview mogen geloven. Omdat het allemaal is zoals het is en totaal niet anders, laat staan dat er sprake is van een dubbele bodem. Behoudens dus het feit dat de werkelijkheid om ons heen vaker veel meer bijzonders biedt dan bij een eerste en enige oogopslag opvalt. Dat is het verhaal, de waarheid van Borremans en dat hebben wij er in het BOZAR ook alleen van kunnen maken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s