Terug naar Constable

Hoewel ik bijna veertig jaar in Zuid-Limburg woon en dus het gevoel van in mijn eigen omgeving met vakantie te zijn al weer zo’n twintig jaar achter mij heb gelaten, blijf ik mij toch nog doorlopend verbazen en verwonderen over de schoonheid die ik bij mij in de achtertuin en om de hoek op een presenteerblaadje aangeboden krijg. Het houdt maar niet op. Ook vanochtend was het opnieuw raak, toen ik mij op bepaalde momenten in een schilderij van de beroemde Engelse landschapsschilder Constable waande en mij daarom ook tweehonderd jaar terug in de tijd vermoedde. En wederom was het een helling van het Geuldal waar zich die gewaarwording voordeed. Nu tussen Berg en Terblijt en Geulhem, waar majestueuze bomen zich over een lengte van goed twee kilometer verhieven rond een geleidelijk dalend pad, dat op haar beurt en aan beide zijden omgeven was door jammer genoeg al uitgebloeid speenkruid dat met haar verse groen als het ware de rol van loper mocht vervullen voor ons wandelaars die dus als het ware met een reis in de tijd druk doende waren.

Met de illusie daarvan die alleen maar sterker werd gevoed door een stilte die des te meer werd geaccentueerd doordat louter en alleen het geluid van vogels opklonk en voor de rest waren het de voetstappen die de kathedraal van bomen op die helling vulden. Tot het geklater en geruis van de Geul te horen was. Waar Constable ook zijn inspiratie had kunnen vinden. Als het niet door de fraaie doorkijkjes was geweest, dan toch tenminste door die verrassende bedden van daslook, die op het begin van bloeien stonden en hun eerste geuren al begonnen te verspreiden. Een enkel brugje plus enkele gevelde bomen maakten de idylle van deze maandagochtend op die plaats kompleet. Om niet te zeggen een droom die wel ruw verstoord moest worden en dat ook werd toen we zo’n twintig vredige Galloway-runderen passeerden en het landgoed Ingendael betraden, dat er weliswaar nog ongerept en arcadisch bij lag, maar ook al de belofte inhield van de grote, boze wereld die zich in de verte aankondigde, in de vorm van een autoweg en totaal fout gerenoveerde huizen. Met dat binnen ons handbereik had de nieuwe week haar echte begin gemaakt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s