Radiostilte

Het valt niet uit te sluiten dat ik in mijn muziekkeuzes en voorkeuren voor radiozenders een eigensoortige positie inneem. Ik zou me goed kunnen voorstellen dat menigeen wat vreemd aankijkt tegen mijn gedachten daarover en er ook moeite voor moet doen om zich er op enige wijze in te kunnen vinden. Want wie bij mij thuis komt, zal het geluid van de radio missen en, als ik tenminste mijn mond houdt, het met de stilte moeten doen. Dat komt omdat ik niet gediend ben van het muziekaanbod, zoals dat via alle radiozenders te hooi en te gras te beluisteren is. Ik heb er geen enkele zeggenschap in, het wordt zo maar bij mij de huiskamer in geplempt, of ik het mooi vind of niet. Ik moet het allemaal accepteren, tenzij ik de radio uit laat. Wat dan ook meestal bij mij gebeurt. Dat is een direkt uitvloeisel van mijn ervaring dat van alle muziek die mij via de radio wordt aangeboden, mij hooguit tien procent echt bevalt. De rest kan mij volledig gestolen worden, is voor mij niet om aan te horen.

En dat is des te ingewikkelder en luistert ook nog eens extra nauw omdat ik een echte muziekliefhebber ben, met een breed ontwikkelde smaak. Van jazz tot klassiek, van soul tot pop. Maar juist omdat ik het zo graag hoor, ben ik ook kritischer als luisteraar, zodat veel van wat aangeboden wordt, mij niet bevalt. En omdat die afkeuring, die afwijzing bij mij domineert ten opzichte van de momenten dat ik waardering heb voor een stuk muziek, laat ik de radio meestal voor wat ze is of biedt en probeer mijn muzikale gerief via CD’s te halen, met als bijkomend voordeel dat ik ook alle gezwets waar de radio zo rijk aan is, evenmin hoef te horen. Met als enige uitzondering Radio 4, omdat daar stukken minder gewauweld wordt en de verhouding tussen mijn waardering en afkeuring toch aanmerkelijk gunstiger ligt, maar waarover desondanks niet naar huis geschreven hoeft te worden. Zodat het al met al meestal stil op mijn radio en bij mij thuis blijft. En laat dat ontbreken van alle geluid, die radiostilte, een jasje zijn dat mij steeds beter begint te passen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Radiostilte

  1. Emigrant zegt:

    Radio 4 geniet ik hier wel, via de computer. Het is stukken beter dan het vergelijkbare Duitse aanbod, met zijn eeuwige zware symfonische muziek. Van Radio 4 waardeer ik de keuze van de stukken en ook van meestal de juiste uitvoering. Als er weer gepraat gaat worden zet hem wel af.
    Wel is Radio 4 onlangs veranderd, nieuwe structuur of zo, weet ik veel, en dat is de programmering niet ten goede gekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s