De winst van Terpstra

Het kan niet aan de geringste twijfel onderhevig zijn dat hij een plaats in mijn portret van de dag dik verdient. Als je na tien jaar de eerste Nederlander bent die een wielerklassieker van formaat wint en dat ook nog op een afgetekende wijze doet. Wat zoveel wil zeggen dat je in je eentje als eerste aan de finish komt met een royale voorsprong op een achtervolgende groep met daarin alleen maar favorieten en klasbakken die getoond hebben wel raad te weten met de ontberingen, de kasseien en modder plus tegenwind die Parijs – Roubaix altijd in petto heeft voor het wielerpeloton. Die prestatie werd gisteren geleverd door onze landgenoot Niki Terpstra, die hoewel minder getalenteerd dan terpstra-568x378wielrenners als Robert Gesink en Bauke Mollema, toch maar mooi boven zichzelf uitsteeg en de klassieker die nauw verbonden is met de Hel van het Noorden, aan zijn palmares wist toe te voegen zonder daarbij zijn spreekwoordelijke Noordhollandse nuchterheid te verliezen.

Wat zoveel wil zeggen dat hij dus meteen na de eerste euforie overging op de van hem zo bekende relativering door Parijs – Roubaix te kwalificeren als een gewone en eigenlijk stomme koers, die je best kunt winnen als je maar je ogen open houdt en ervoor zorgt om je neus aan het venster te houden. Alsof de voormalige weblogger in hem weer tot leven kwam, op het moment dat hij snel tot de aardse werkelijkheid terug keerde. Wat echter niet wegneemt dat Niki Terpstra dus een historische overwinning in de Hel van het Noorden haalde, met dank aan zijn koersinzicht, moed en atletisch vermogen. Want een dergelijke koers kan onmogelijk met geluk of bij toeval gewonnen worden. Daarvoor zijn kwaliteit, klasse en ook talent een vereiste, hoezeer Niki Terpstra ook relativeert en hoe sympathiek die houding van hem ook is en die hem siert. Zullen we het erop houden dat dat zijn plaats in mijn portret van de dag eens te meer rechtvaardigt, dus bij dezen van harte wordt gerealiseerd?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De winst van Terpstra

  1. Ximaar zegt:

    Terpstra gaat lekker. Zo verdringt ie nog Najib Amhali als bekendste Krommeniër. Een halve maand eerder won hij al dwars door Vlaanderen en had toen een leuke rap van Henny Vrienten. http://www.ad.nl/ad/nl/5598/Sportcolumnisten/article/detail/3624065/2014/03/28/Als-je-wint-heb-je-vrienden-En-verder-moet-je-het-alleen-doen.dhtml

  2. Mack zegt:

    Ik begreep dat Nederland op dit moment nummer 1 van de wereld is op wielergebied? Met de meeste overwinningen in UCI wedstrijden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s