De titel van provinciaal

Als de gedachte bij mij post mocht hebben gevat dat ik in de loop der jaren echt een man van de wereld geworden ben die zich niets meer wijs laat maken, dan heb ik wat dat aangaat gisteren behoorlijk de deksel op de neus gekregen en sta ik weer met beide benen op de grond, ben ik teruggebracht tot de proporties van het boertje dat een dag in de grote stad mocht zijn en bleek ik de provinciaal, aan het statuur waarvan ik al jaren zo graag wilde ontkomen. Ik snapte immers alles, had overal rondgekeken en kende de meest ins en outs. Waarvan ik nu maar al te goed weet dat dat één grote illusie was. Hoe aantrekkelijk de voorwaarden voor P + R bij de Amsterdam Arena namelijk ook waren, ze waren, naar het zich liet aanzien, aan mij niet besteed, omdat de regeling als zodanig voor mij als automobilist, afkomstig van het platteland, veel te hoog gegrepen leek, te complex en te ondoorzichtig was. Met een aanrijroute die ik volledig miste, met een ingang van het Transferium die geheel aan mij voorbijging, waarna de verwarde geest die zich van mij meester had gemaakt, nog alleen maar op goed geluk en volgens het beginsel van “God zegene de greep” kon handelen.

Logisch dus dat ik als een kip zonder kop, maar wel met de nodige stress, een plekje wist te vinden om daarna als een ongeleid projectiel mijn weg te vervolgen. Want waar was er een uitgang, waar was de metro te vinden en hoe zat dat met dat voordelig tarief van 1 euro? Vragen die ergens gesteld moesten worden zonder dat er iemand was te zien. Verdwaald en verdoold in mijn onwetendheid en het beton ging ik mij steeds meer als die provinciaal voelen, die zich uiteindelijk gered voelde door het geduld en het besmuikte lachje van de man met het gele hesje, voor wie dit hele schouwspel een routine bleek, omdat hij tien keer in het uur zijn verhaal moest afsteken. Zodat de konklusie gerechtvaardigd was dat je op zijn minst universitair geschoold diende te zijn, in elk geval doorgeleerd moest hebben om eigenhandig en eigenstandig je weg in dit P + R bij de Amsterdam Arena te vinden. Met als ultieme test het al of niet soepel slagen van een poging om deze parkeergarage in een en dezelfde run te verlaten. Omdat dat mij bijna als vanzelfsprekend ook niet lukte, sleepte ik de titel van provinciaal echt in de wacht, ben ik een boertje gebleven die dat wel moest overkomen op die ene dag dat hij in een wereldstad moest wezen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De titel van provinciaal

 1. sjoerd zegt:

  Je hebt in ieder geval je auto nog gevonden…

 2. Hanneke zegt:

  Nou Rob, dit horen veel Amsterdammers graag. Iedereen die er niet vandaan komt hoort zich te realiseren maar een provinciaaltje te zijn. Om dat te bevorderen zorgen ze voor een beroerde bewegwijzering naar plekken waar je regelmatig niet-Amsterdammers kunt verwachten. Het is een truc. Dat zou jij toch moeten weten.

 3. Emigrant zegt:

  Zeer herkenbaar. Een academische opleiding helpt ook niet.

 4. Mack zegt:

  Eens met Hanneke, en ze horen ook graag dat het een wereldstad is, ondanks het dorpse van de binnenstad.

 5. Ximaar zegt:

  Natuurlijk klopt het verhaal van Hanneke. Zelf kom ik er nooit. Het voegt niets aan Alkmaar toe en ligt alleen hopeloos in de weg als ik met de trein naar Sittard wil. Sittard en Roermond zijn overigens ook mooie(re) plaatsen, dus wat moet je in Amsterdam zoeken? En als je er dan toch naar toe moet neem je gewoon uit Sittard de Intercity naar Alkmaar en stap je ergens in Amsterdam uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s