“Kennen jullie deze?”

Het zal mij niet alleen overkomen, denk ik. Vaak maak ik het op feestjes of ergens aan een bar mee dat een goed gesprek, waar ik altijd in voor ben, plotsklaps wordt doodgeslagen door zo´n buitenstaander aan wie een inhoudsvolle gedachtenwisseling niet is besteed. Meestal zie je zo iemand in eerste instantie in het vuur van de conversatie al verveeld wegkijken om zich te hernemen en vervolgens in te breken in dat gesprek. Wat dan standaard gebeurt met de openingsvraag of we ‘deze’ ook kennen. Hetgeen dan de aankondiging moet zijn van de eerste van een serie moppen die dan de aandacht op betrokkene moet vestigen. Want dat is natuurlijk de aanleiding tot alles. Het onvermogen van de betreffende lollige broek om te participeren in een groepsproces dat de vorm heeft van het praten en discussiëren met elkaar.

Omdat dat zijn pakkie-an kennelijk niet is, hij er de lol niet van inziet en het hem niet in staat stelt om in het centrum van de belangstelling terecht te komen. Met als gevolg die botte inbreuk met zijn steeds platter geslagen moppentrommel, die per saldo nauwelijks een goede grap blijkt te bevatten en hoogstens tot tenenkrommend luisteren, schaapachtig lachen en plaatsvervangende schaamte leidt. Ten eerste omdat het bijeen genomen gewoon niet leuk is wat er aan moppen wordt verteld, maar misschien nog wel meer omdat het goede gesprek en de bijbehorende sfeer op die manier danig is verstoord. En mogelijk dat dat dan ook meteen verklaart waarom ik bij mijzelf nog nooit het talent heb ontdekt om moppen te onthouden, laat staan om ze in een gezelschap te reproduceren. Waarschijnlijk door mijn wetenschap dat je er geen succes mee boekt, eerder gedoemd bent om weggekeken te worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op “Kennen jullie deze?”

 1. Mack zegt:

  Soms vraag ik me af in welke kringen jij je begeeft hoor. Is dit typischs voor Zuid Limburg?

  • robschimmert zegt:

   Dit zijn types die los lopen en die je te hooi en te gras tegen komt. Die zoek ik zeker niet op. En de moppentrommel is in Zuid-Limburg zeker niet voller dan elders in het land, waar ook veel van dit soort lollige broeken rond loopt.

 2. Emigrant zegt:

  En het ergste is : je kunt ze het moppen vertellen niet afleren.

 3. sjoerd zegt:

  Dat soort figuren kom je overal tegen en je kunt er niets tegen doen. Die hebben gewoon een plank voor de kop

 4. Hanneke zegt:

  Ik ben geen feestnummer en meer van de gesprekken, maar ik heb dit nooit meegemaakt.

 5. Emigrant zegt:

  Zou moppen vertellen iets zijn van mannen onder elkaar? In ieder geval als de moppen obsceen of pikant zijn of over blondjes handelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s