Exit Dominicanen Boekhandel?

Welk spoor er precies door getrokken was, werd mij nog niet helemaal duidelijk. Maar het was in ieder geval danig schrikken voor mij toen ik gisteren voor de eerste maal in vijf, zes maanden weer eens bij de Dominicanen Boekhandel in Maastricht naar binnen liep. De resten van het Polare – debacle waren nog maar al te zichtbaar. Van de trotse boekenburcht, die terecht zoveel toeristen en andere nieuwsgierigen trok, was in mijn beleving totaal niets meer over. Wat restte was de schrale aanblik die tot voor kort het uiterlijk van de winkels van de Slegte zo kenmerkte. In tegenstelling tot wat ik verwachtte, waren reeksen van stellingen leeg tot half leeg. Aktueel aanbod ontbrak in haar geheel. Om nog maar te zwijgen van alle poëzie, alle gedichtenbundels, die compleet uit het zicht waren verdwenen waar deze boekhandel tot voor een jaar terug daarin juist excelleerde en zich wist te onderscheiden. Geen enkele uitgave die in de NRC Boekenbijlage van afgelopen vrijdag besproken was, bleek ook maar ergens te vinden.

De enige poging, een manhaftige zelfs, om als gevestigde naam nog vitaal te ogen, was de uitstalling van een boeken-top 50, voorzover daarin nog aktueel werk te onderkennen viel. Al met al dus de treurigheid ten voeten uit, die het resultaat was van de invloed en inspanningen van investeerders die geen kaas van het boekenvak hadden gegeten noch de liefde voor het produkt als zodanig bezaten, want volledig in beslag genomen waren door de zucht naar geld en winst en rendement op het het vermogen dat in de boekenketen gestoken was. Waarmee Maastrichts trots vakkundig de nek werd omgedraaid en de boekenliefhebber in de kou kwam te staan. Zo voelde het bij mij tenminste wel. Met als gevolg dat ik van ellende en schrik maar snel de benen nam en mij begaf naar ‘De Tribune’, een winkel die niet zo fraai oogt noch echt gesorteerd toont, maar waar in principe elke lezer wat van zijn gading vindt. Omdat het er gewoon is, omdat dat bij het boekenvak hoort. Waarvan de bazen van Polare dus geen snars hebben begrepen getuige de praktijk van dit moment in de Dominicanen Boekhandel.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Exit Dominicanen Boekhandel?

  1. sjoerd zegt:

    Dit zijn de laatste resten van Polare, volgens mij gaat het nog helemaal goed komen in Maastricht.

  2. Hanneke zegt:

    Bij het bericht dat de winkels open bleven/weer open gingen stond dat er alleen verkocht werd wat er al was. Er kon dus niet besteld worden en er werd niets nieuw geleverd. Dan krijg je, als het goed is, lege schappen. Als de overname helemaal geregeld is, komt het vast wel weer goed met Dominicanen.

  3. Margo zegt:

    Ik heb je niet gezien! Wel de lege schappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s