De lol van “Wie is de mol?”

Omdat er sterk op aangedrongen werd en ik daardoor wel extra nieuwsgierig was geworden, ben ik ook aangeschoven om naar de finale en laatste uitzending van “Wie is de mol?” te kijken. Uiteraard keek ik er met een ander oog naar dan al diegenen die de hele reeks en de voorgeschiedenis die tot de ontknoping moest leiden, uit en te na hadden gevolgd. Waardoor ins en outs en de ware inside-information mij ontgingen, maar ik dus des te beter de proceskant van het hele spel zoals die in deze uitzending nog tot uitdrukking kwam, op haar waarde kon schatten, onbevooroordeeld en blanco als ik was. Wat mij al snel het meest frappeerde, was dat de reeks van uitzendingen, het hele programma en het bij elkaar zijn onder dezelfde noemer tot de vorming van een hechte groep bleek te hebben geleid, waarin ieder lid zijn of haar eigen rol mocht spelen en ook volledig zichzelf kon zijn. Hoewel stuk voor stuk ‘Bekende Nederlanders’ kreeg ik nu eens niet het gevoel dat zij als gevolg daarvan een rol voor de camera zaten te spelen en ontstond met het vorderen van de uitzending bij mij meer en meer het beeld dat elke aanwezige geheel zichzelf was en zich ook als zodanig liet zien.

De groepsdynamica bleek dus wel degelijk haar werk te hebben gedaan waarbij natuurlijk als belangrijkste voorwaarden daarvoor golden het wedstrijdelement en de gemeenschappelijke doelen en misschien nog wel het meest dat alle deelnemers in eenzelfde omgeving geplaatst waren, met dien verstande dat die voor ieder wel even onbekend moest zijn. Met de toevoeging van te vervullen opdrachten, individueel, tezamen of in groepsverband werd daarmee dat proces in beweging gezet dat uiteindelijk tot het ontstaan van die hechte groep moest leiden waarin ieders emoties hun terechte plek en ruimte kregen. Met, en dat moet oprecht gezegd en erkend worden, als voortreffelijk spelleider en moderator Art Rooyakkers, die met al zijn jeugdigheid dit “Wie is de mol?” in goede banen wist te leiden en daarmee een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van het gehele groepsproces dat zich dus voor de ogen van de kijker ontrolde en daarmee een interessant experiment werd om aspecten van de groepsdynamica te bekijken. Zodat het voor mij daardoor toch wel vast staat dat ik van een volgende reeks getuige wil zijn, omdat “Wie is de mol?” veel meer elementen bevat dan ik aanvankelijk in mijn te snelle en gemakkelijke oordeel wilde vermoeden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s