Een mooie, jonge vrouw

Zoals wij in Nederland elk jaar tobben met onze inzending voor het Eurovisie-songfestival, met telkens weer die dubieuze kwaliteit, zo is het exact ook gesteld met het gehalte van het Boekenweekgeschenk. Steeds weer worden de verwachtingen hoog opgeschroefd als ruim van tevoren de naam van de auteur bekend wordt gemaakt, aan wie de eer is vergund om die negentig bladzijden die ervoor staan, te vullen. Ik kan mij tenminste geen uitgave herinneren die mij verraste of waarvan ik ondersteboven was. En dit jaar wordt het volgende bewijs geleverd door een toch beloftevolle schrijver als Tommy Wieringa, die al afdoende heeft bewezen fraaie literatuur te kunnen afleveren. Ook hij is er met zijn novelle “Een mooie, jonge vrouw” niet in geslaagd om mij over de streep te trekken en mij 16939_16604_Wieringa-Een%20mooie%20jonge%20vrouw(01)-om[1]nu eens enthousiast te maken voor het Boekenweekgeschenk. Wat mij betreft is hij blijven steken in een poging tot mooischrijverij, die wel moest stranden in zijn ambitie om in dat korte bestek er toe te doen en veel overhoop te halen.

Want er lopen nogal wat thema’s en kwestie door elkaar die op sommige punten van zijn vertelling zo in elkaar verstrikt raken dat je de draad en de interesse wel kwijt moet raken. Waardoor het nog een geluk is dat het maar om 92 pagina’s ging zodat je het boek wel uitgelezen moest krijgen. Hoewel ik na afloop ervan toch onbevredigd was omdat het gevoel van urgentie nergens voelbaar werd en het gehele verhaal in de vrijblijvendheid bleef hangen. Want uiteindelijk werden problematieken als het menselijk verval, het leeftijdsverschil in een relatie en de verhouding van de eigen pijn tot de pijn die een ander ondergaat, nergens serieus uitgediept, maar slechts aangeroerd en aangeraakt. Met als enig gevolg dat ik na het lezen van “Een mooie jonge vrouw” achterbleef met het gevoel dat ook Tommy Wieringa zich wat gemakkelijk van de opdracht om het Boekenweekgeschenk te schrijven had afgemaakt. En dat vind ik toch een smet op zijn tot nu toe kreukvrije literaire blazoen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een mooie, jonge vrouw

  1. sjoerd zegt:

    Alles voor de poen en een zoen voor deze juffrouw….

  2. Margo zegt:

    Ik kocht ieder jaar in de boekenweek een boek, juist dan, om een boekenweekgeschenk te bemachtigen. Ik heb dus een stapeltje. Maar eerlijk gezegd vielen ze mij ook ieder jaar weer tegen, met als gevolg dat ik dit jaar de moeite niet heb genomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s