Stembusgang

Na ampele overweging, want zo heet dat zo fraai, heb ik toch maar besloten om mij straks ter stembus te begeven. Het is uiteindelijk een zware bevalling geworden doordat de spoeling aan competente kandidaten wel erg dun was. Het leidde ertoe dat ik lang met de gedachten heb gespeeld om het kiescircus te laten verrekken. Maar het vooruitzicht dat ik daardoor vier jaar geen recht meer van spreken zou hebben, maakte mij angstig te moede. Dus was goede raad duur en streepte ik voor de zoveelste keer de rijtjes met aspirant – raadsleden af. Met na de nodige vijven en zessen ten langen leste die opluchting bij mij door de vondst van een gegadigde waarvan je gezien zijn vooropleiding en verdere kwalificaties op zijn minst mag verwachten dat hij lezen en schrijven kan, dus in staat moet zijn om vier jaar lang zo nu en dan iets verstandigs te zeggen en namens de burgers de goede toon te treffen. En dat hij op een lijst staat die ter linkerzijde in het politiek spectrum staat, is dan nog meegenomen en maakt het tegelijk wat minder waarschijnlijk dat ik zo’n spijtoptant word die de volgende keer even gemakkelijk een politieke reuzenzwaai weet te maken. Bovendien ken ik hem als een man die voor de inhoud gaat en niet zo nodig hoog van de toren moet blazen, alleen al om geluid te geven en gehoord te worden.

Wat bij veel volksvertegenwoordigers op alle bestuurlijke niveaus een zonneklaar manco is en uiteraard daardoor bijdraagt aan een wantrouwen in de politiek dat intussen recordhoogten heeft weten te bereiken. Ook dus bij mij, zonder dat het leidde tot het bijna vanzelfsprekende flegma en desinteresse. Nog niet. Want dat de politiek het daarnaar heeft gemaakt, staat toch wel vast. Logisch daarom dat ik wel, zij het met de meest frisse tegenzin, ter stembus trek, alleen al om mijn stem te laten horen en niet verloren doen gaan. Waarbij het de grote vraag wordt na vandaag, wat er overblijft van alle mooie beloften, die gedoemd zijn om als sneeuw voor de zon te verdwijnen, als de kaarten geschud en verdeeld moeten worden. Met altijd weer dat verrassend coalitieresultaat dat dan ook weer de uitslag niet weerspiegelt en dus de kiezer voor de zoveelste maal frustreert. Misschien moet daarover maar eens door deze of gene een signaal worden afgegeven door het stembiljet ongeldig te maken met een fraaie tekst die verwijst naar alle geknoei in de gemeentepolitiek. Wees daarom dan ook niet verbaasd als ik op het laatste moment en bij nader inzien alsnog van gedachten verander en opeens die andere kant op ga. Wat van een toevalligheid kan afhangen en niet de uitkomst is van weloverwogen denken. Want waarom zouden wij beter moeten willen dan al diegenen die vinden dat zij het het beste en in ieder geval zeker weten.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Stembusgang

 1. Mack zegt:

  Ik zeg altijd gewoon dat ik ben gaan stemmen om mensen de mond te snoeren die beweren dat je geen recht van spreken zou hebben als je niet stemt. In welke wet staat dat?

 2. Dhyan zegt:

  Vreemd geloof is dat, dat je door niet te stemmen, vier jaar geen recht van spreken meer zou hebben. Zit er een partij bij dan die je volledige goedkeuring kan wegdragen ?

  (reactie bij automobielen van toen kan weg)

  • robschimmert zegt:

   @ Mack, Dhyan:
   Dat is waar ook. Ik was even de tijdgeest vergeten die inderdaad toestaat dat je overal over mee kwaakt. Ook als je er geen verstand van of kennis over bezit en natuurlijk helemaal als je op voorhand al aan de kant bent gaan staan en met het hele proces niks te maken wilt hebben. Dan juist is het het lekkerste lullen en commentaar geven. We leven immers anno 2014 en worden door niks meer gehinderd. Zullen we het daar maar op houden?

   • Mack zegt:

    Ik zie gewoon niet waarom als ik ga stemmen ik wel recht van spreken zou hebben en als ik het niet doe niet. Verstand of kennis heeft er niks mee te maken. Gemeenteraadsverkiezingen zijn ineens belangrijker dan ooit, wordt er gezegd. Dat is gewoon lachwekkend en het betekent ook dat je in het verleden gestemd hebt op iets onbelangrijks. Het enige doel dat het dient is het meten van de tussenstand voor de TweedeKamerverkiezingen. Het opkomstpercentage zal vandaag historisch laag uitvallen, maar dat zullen ze zeker niet oppikken als een signaal. Welnee. Dan kijken ze naar de uitslag. Als het opkomstpercentage meevalt roepen ze dat het een overwinning voor de democratie is. Ze roepen maar wat, het is gewoon een grote marketingstunt. En het maakt geen bal uit wie er in de gemeenteraad zit. Want het is gebleken dat het ook geen bal uit maakt wie het land bestuurt zolang dat een coalitie is. Het maakt zelfs op korte termijn niet uit of er een regering is. Afschaffen die gemeenteraden. Gewoon doen wat de landelijke politiek voorschrijft, klaar. Met inkomstenbelasting mogen ze zich ook niet bemoeien toch? Het enige wat ik zie is dat er overal meer verkeersdrempels komen. Sorry Rob, maar ik kan niet positief zijn over gemeenteraadsverkiezingen. En al helemaal niet over het feit dat als je gestemd hebt, je iets zou mogen zeggen. Ik dacht dat het aflaatsysteem ver achter ons lag?

 3. Dhyan zegt:

  Nee laten we het daar eens niet op houden.
  Dat door jou genoemde gekwaak is anders wél een aanzwellend koor van kiezers die noch door de hond noch door de kat gebeten wensen te worden en daartoe, tot hun droefenis, geen andere dan deze keuzemogelijkheden hebben. Wellicht veranderd er eens een keer iets wanneer er niemand meer de moeite neemt om te gaan stemmen, telkens maar blijven kiezen en vervolgens je in geen enkel beleid kunnen vinden is ook geen optie.

 4. Margo zegt:

  We mogen nergens over meekwaken, zonder enig verstand van zaken, maar wel stemmen? De meeste mensen die stemmen hebben er totaal geen verstand van, en gaan puur op hun gevoel af. Ik heb gestemd, maar mijn gevoel zegt dat ik het net zo goed, of beter, niet had kunnen doen.

 5. sjoerd zegt:

  Zo hoorde ik vanavond dat veel Marokkanen op Wilders stemmen. Met als redenering dat ondanks dat alle Marokkanen volgens Wilders eruit moeten, zij er vanuit gaan dat hun dat niet treft want zij hebben een Nederlands Paspoort.

 6. Hanneke zegt:

  Zelfs onder de lezers van Rob, ze kunnen lezen, zijn er dus die niet willen begrijpen dat aan de kant staan en roepen dat je het er niet mee eens bent te makkelijk is.
  Sorry Mack, je kletst uit je nek.

  • Dhyan zegt:

   Ik weet niet of dat het nu juist onder de lezers van Rob voorkomt dat er zo’n gebrekkig diepte inzicht is dat ze alleen het meest voor de hand liggende kunnen nakraaien. Heb je ooit wel eens los gemaakt van de algemene opinie en aan den lijve ondervonden dat juist niet in het midden van het gewoel maar het daar buiten staan een veel beter zicht op het gebeuren geeft ? Laten nou diegenen die aan de kant staan dat hebben.

  • Mack zegt:

   Ik vind mijn nekgeklets anders wel beter beargumenteerd dan jouw opmerking, Hanneke. Doe eens een poging. Ik vind dit al een jaar of 25 en nog nooit heeft iemand me op andere gedachten kunnen brengen. Ook gisteren zag ik weer aan de reacties van de politici dat ze het slechts zien als een tussenstand voor de Tweede Kamerverkiezingen.

   • robschimmert zegt:

    Het is voor mij niet interessant wat politici van deze verkiezingen vinden. Mijn opmerking blijft namelijk staan dat wie niet mee heeft gedaan gisteren, dus aan de kant is blijven staan, geen enkel recht van spreken heeft over het functioneren van de gemeenteraad noch over de kwaliteit van het beleid en bestuur dat zo in een gemeente tot stand komt. Dat is mijn verhaal. En dan is het natuurlijk een wegwezer van jewelste om te zeggen dat het bestuur op lokaal niveau toch niks voorstelt noch vaninvloed ergens op is.

    • Mack zegt:

     Ik ben het er pertinent niet mee eens dat mij de mond gesnoerd wordt over dit onderwerp doordat ik niet gestemd heb. Maar ik wil daar een andere keer over uitwijden.

 7. Dhyan zegt:

  Wat mij betreft, ik voel me niet in het minst gehinderd om aan de kant te staan en mijn mening te geven terwijl ik niet gestemd heb. Ik heb niet gestemd omdat ik me niet wéér voor vier jaar schuldig wens te voelen aan het gepleegde wanbeleid dat door kiezersbedrog tot stand is gekomen. Ik wens niet actief te zijn in het corrupte zooitje dat politiek heet maar ben alleszins bereid, zei het niet met mijn dikke kop op de voorgrond, deel te nemen aan denktanks op het internet. Een plek waar, in mijn opvatting, politici het oor eens te luister zouden moeten leggen willen ze iets van de samenleving waarover ze beslissen begrijpen.

 8. Mack zegt:

  Ik stem niet omdat ik tegen gemeenteraden ben. Het kost veel te veel geld om al die duizenden nietsnutten een maandelijkse vergoeding te geven. Ze worden betaald per maand en per vergadering. Een broeinest voor fraudeurs. Als de koningin op vakantie gaat vraagt men zich af hoeveel of dat wel niet kost. Dit niet productieve stelletje mag gewoon geld verkwisten. Hele gemeente Apeldoorn failliet door slapende gemeenteraadsleden. Reden twee is dat ik niet wil dat politici de overwinning kritiekloos aanvaarden als een vrijbrief om weer vier jaar positivo onzin te verkopen en zelfkritiekloos door te schipperen. Ik moet mezelf hierin ook serieus kunnen blijven nemen en door braaf in te gaan op hun verzoek om te stemmen doe ik dat niet. En vind ik het inderdaad niet spannend wat een gemeente doet. Een wipkip hier, een verkeersdrempel daar, een snelheidsbeperking zus, een sportveld zo. Dan hebben we hier nog een gemeenteraadslid dat iedereen probeert te mobiliseren om Facebookvrienden met hem te worden, gadverdamme. Het is niet mijn stijl. Sorry. Maar ik vind het persoonlijk goede redenen.

 9. robschimmert zegt:

  Nog een keer. Het getuigt wat mij betreft van weinig democratisch besef en een beperkt verantwoordelijkheidsgevoel als kiezers juist nu de gemeenteraden in de steek laten. Want was het niet zo dat precies de gemeenten veel meer taken op hun bordje krijgen gedeponeerd door de landelijke overheid? Zorgtaken, de WMO. Dus reden genoeg om niet aan de kant te blijven staan en er als kiezer voor te zorgen dat de best mogelijke volksvertegenwoordigers de komende vier jaar aan de bak komen. En dan is zo’n stap opzij, met de benoeming van allerlei rand – en bijverschijnselen totaal niet aan de orde.

  • Mack zegt:

   Nou ja, jij stemt ook niet uit democratisch besef maar uit angst staat in je logje.

  • Dhyan zegt:

   Nog een keer het getuigt wel degelijk van democratisch besef om geen gebruik te maken van het stemrecht waar dat stemmen op geen enkele wijze overeen kan komen met mijn voorkeur waar het langs behoort te gaan. Om dan uit twee kwaden maar de minst kwade te kiezen beschouw ik niet als een keuzemogelijkheid als ik aan geen programma uitvoering wens te geven. Niet stemmen is m.i. dan het beste signaal dat er kan worden gegeven.

   Ik moet me door de gangbare overtuiging door niet te stemmen geen rechten meer te hebben gedrongen om te gaan stemmen om het kennelijke recht mijn mening te mogen uiten niet te verliezen, welker verplichting te stemmen mij helemaal niet was opgelegd.

   Ik vind de zorgtaken helemaal niet bij de gemeenten thuishoren en beschouw het overhevelen als een ordinaire bezuinigingsoperatie.

   Voor het overige laat ik het hierbij, al het nodige is er al over gezegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s