Lokale gemeenplaatsen

Of de democratie op lokaal niveau leeft, blijft volstrekt onduidelijk. Bij de kiezer zeker niet, als we het koor van opiniepeilers mogen geloven. En om eerlijk te zijn wordt de stembusgang komende woensdag allesbehalve aantrekkelijk en gemakkelijk gemaakt door de politieke partijen en hun kandidaten. Hier in Nuth niet. En het zou me hogelijk verbazen als het beeld dat hier tijdens de campagnes wordt opgeroepen, zich elders in de gemeenten niet zou herhalen. Want de fantasieloosheid en de incompetentie die spreekt uit de wijze waarop programma’s en gedachten aan de man worden gebracht is echt schrikbarend. Het aantal gemeenplaatsen en dooddoeners heeft zich naarmate de verkiezingen voor de gemeenteraad naderden, alleen maar versterkt en opgestapeld zonder dat er voor buitenstaanders, die de kiezers toch zijn, een touw aan was vast te knopen viel, laat staan dat er chocolade van te maken was. Onthutsend waren en zijn de open deuren waarmee men bij mensen tracht binnen te komen en hun aandacht probeert te trekken. Aan slogans, motto’s en leuzen geen gebrek, maar des te meer was het zoeken naar meningen, gedachten, beleidskeuzes, visies en idealen.

Waardoor de lokale bevolking met het volste recht zijn hart mag vasthouden voor de kwaliteit van het lokale bestuur en de controle daarop gedurende de komde vier jaar. Want wat moet je anders verwachten van een volksvertegenwoordiging waarvoor de kandidaten bij het aanprijzen van zichzelf niet verder komen dan brouwsels als “In goed vertrouwen samen bouwen”, “Gewoon doorwerken”, “De burger centraal en de burger bepaalt het verkiezingsprogramma”, “Respect voor senioren”, “Daadkracht, betrokken en passie”, “U bepaalt, wij doen”, “Het hart op de juiste plaats”, “Nuth sterker en socialer” en “Geen machtspolitiek en geen plucheplakkers“. Wordt daar nog maar eens vrolijk van, terwijl het vooruitzicht , hoe verleidelijk ook met deze armoede die zich zo openlijk toont, om nu eens niet te stemmen, toch weer deprimeert. Omdat dan elk recht van spreken verdwijnt, wat des te meer klemt bij de verwachting dat deze verzameling ongeregeld vier jaren lang namens ons op gemeentelijk niveau de trom gaat roeren. Je moet en je kan er beter niet aan en over denken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Lokale gemeenplaatsen

  1. Ximaar zegt:

    Het begint ermee dat zeer weinig mensen lid zijn of ook maar lid willen worden van een politieke partij. Van die leden wil maar een minmaal deel op de kieslijst. En van die overblijvers op de kieslijst is zeker 80% ongeschikt.

    Gelukkig heeft de TUe een prima stemcomputer ontwikkeld. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s