Herleving van oude tijden

Wie zijn oor goed te luister legt of zijn ogen echt de kost geeft, moet wel konkluderen dat alles zo langzamerhand weer op zijn plek begint te vallen, dat de tijden waarin alles helder en duidelijk was, weer herleven. Wat niet gezegd mocht worden of waarop een taboe rustte, kan weer gewoon hardop benoemd worden. De tijd van de fijngevoeligheid en omzichtigheid is voorbij. Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Tenminste als er afgegaan wordt op de dominee in Montfoort die geen blad voor de mond nam en van zijn hart zeker geen moordkuil maakte toen hij de gewelddadige dood van Els Borst als de straffe Gods betitelde, die alsnog uitgevoerd werd. Zo’n uitspraak moet immers weer kunnen omdat we in een vrij land leven, waar ieder mag zeggen wat hij wil. Wat dan ook een hoger goed blijkt geworden dan de betamelijkheid, de beschaving en de inachtneming van normen en waarden en het respect voor medemensen. En logisch dat in zo’n sfeer zo’n Wilders vrij als een vogel is en als geen ander kan gedijen, dus zonder omwegen een Den Haag propageert, waar vooral minder Marokkanen dienen te zijn. Waarmee de oude tijden dus echt herleven, de jaren dertig glansrijk terugkeren en wij er zo blijk van geven het trauma van de Tweede Wereldoorlog met gemak overwonnen hebben.

Met de niet – Nederlanders, de buitenlanders, de allochtonen als de nieuwe Joden die we alleen tolereren als ze het vuile werk voor ons opknappen en zich verder vooral gedeisd, nederig en met name stil houden. Omdat we ze weten te vinden, als het aan Wilders ligt. En om het beeld van die herleving van jaren terug te completeren is het ook goed om eraan te herinneren dat onze grote buurman in het Oosten, meneer Poetin, het model van Hitler – Duitsland feilloos kopieert door de etnische Russen een terugkeer in een Groot – Rusland in het vooruitzicht te stellen. Welke te realiseren is volgens de beproefde methode van de provocatie en de hulp die aan die in het nauw gebrachte Russische minderheden hoognodig gegeven moet worden. Heim ins Reich, maar dan op zijn Russisch en vertaald naar het Poetin – model. Zodat we dit alles overziende gerust kunnen zeggen dat we van het verleden geen bal geleerd hebben en ons ziende blind in de richting van de volgende afgrond begeven. Omdat we het weer niet wisten en alle pijnlijke lessen van onze eigen geschiedenis weer veel te snel vergeten zijn.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Herleving van oude tijden

  1. sjoerd zegt:

    Als ik kijk hoeveel mensen er op Wilders hebben gestemd wordt ik daar toch een beetje bang van.

  2. Mack zegt:

    Het was ook wel erg kwetsend wat Borst gezegd had voor gelovigen. Een euthanasiewet er door drukken en dan Jezus’ woorden gebruiken: het is volbracht. Dat snap ik zelfs dat je dan gelovigen tot in het diepst van hun ziel kwetst. Om dit soort dingen is Theo van Gogh vermoord.

  3. Mack zegt:

    Niettemin vind ik je waarschuwingen wel goed. Een mens leert kennelijk maar tijdelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s