“As it is in heaven”

Soms krijg je op een ongedachte en onverwachte manier de kans geboden om de effecten te zien welke het leven zoals dat zich voor je voltrok, op jezelf en op je gedachten – en gevoelswereld heeft gehad. De afgelopen week zag ik na een jaar of zeven, acht weer eens de Zweedse film “As it is in heaven“. Hoewel ik mij nog kan herinneren dat ik er indertijd ook met genoegen naar heb gekeken, vooral omdat het op mij als een ‘feel good movie’ over kwam en eigenlijk ook in zijn geheel die totaalindruk bij mij achterliet, bleek ik er nu toch met een geheel andere invalshoek en andere emotionele gesteldheid naar te kijken. Met als gevolg dat een aantal fragmenten met vooral dialogen en spel die er echt toe deden, bij mij vlijmscherp binnenkwamen en mij dus ook hevig ontroerden. Wat onmiskenbaar de sporen verraadde die het leven die afgelopen jaren, toen het echt bij mij op zijn kop is komen te staan, heeft achtergelaten. Met bijvoorbeeld al die terugtrekking uit die jacht om het eigen gelijk te behalen, de ontdekking dat alles zich afspeelt in bredere kaders dan welke jij kunt overzien of die waarin je geneigd bent om jezelf en je eigen wereld te plaatsen en deze dan ook als maatgevend en alles bepalend te beschouwen.

Met de verworven wetenschap dat er beslist een hogere wijsheid is dan die uit boeken wordt gehaald en die dus ontleend wordt aan levenservaring en de kennis van en het gevoel voor mensen. Je hoeft maar een paar keer aan de beurt te zijn geweest voor een bezoek door het noodlot om dat wat echt essentieel is in een mensenleven te herkennen als het op een indringende wijze aangeroerd wordt zoals dat in “As it is in heaven” vaker gebeurde. Welke herkenning een cadeau is. Althans zo werd het door mij ervaren toen ik die diepere lagen van het menszijn en het menselijk gedrag zo in het zicht mocht krijgen. Waardoor deze film, met al haar bedoelingen en symboliek, die ook niet altijd door mij werden doorgrond, niettemin een ingrijpende ervaring werd en dan met name op de momenten dat ik mijzelf in de beperkingen en de feilbaarheid van de verschillende personen terugzag, maar ook waar ik mocht genieten van de mooie momenten die ik op eenzelfde wijze en in een gelijke vorm langzamerhand in mijn eigen leven zie terugkeren.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op “As it is in heaven”

  1. Mack zegt:

    Prachtige film. Toch met die muziekleraar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s