Logica en dynamiek van de ICT

Rond de informatie – en communicatietechnologie begint door de voortdurend stormachtige ontwikkeling ervan een eigen logica en dynamiek te ontstaan. Niets is meer zoals het is, volgens de wetten van het gezonde verstand. De snelheid waarmee stappen worden gemaakt, de omvang en de richting die ze aannemen, zijn van dien aard dat ze ons reguliere bevattingsvermogen te boven gaan. Meermalen worden argumenten en verklaringen ervoor opgevoerd welke buiten elke orde staan, en aldus als het ware een eigen werkelijkheid doen ontstaan die we maar hebben te accepteren, of we het nu leuk vinden of niet. Met als resultaat op termijn dat de redenen of fenomenen hoe bizar ze nu nog zullen worden gevonden, per saldo verheven worden tot de norm of standaard voor een volgende generatie voor wie de door ons als curieus ervaren realiteit, als heel vanzelfsprekend zal gaan gelden. Van die processen en zulke logica passeerden vandaag opeens twee sprekende voorbeelden. Met als eerste het bepaald lachwekkend betoog dat door een woordvoerder van Vodafone werd afgestoken naar aanleiding van de vraag waarom snelle verbindingen zoals het 4G – netwerk, dat bovendien nog grotendeels uitgerold moet worden, nog sneller moeten worden gemaakt tot een zogenaamd LTE advanced – niveau.

Dat schijnt dan volgens deze man nodig te zijn omdat het mobiel internetgebruik nog steeds groeit wat niet alleen tot uitdrukking komt door het toenemend aantal smartphones, maar ook in echt praktische zaken. Waarop de man heel veelbetekenend zei dat bijvoorbeeld in dat opzicht gedacht moet worden aan de frisdrankautomaten die een signaal doorgeven als ze bijgevuld moeten worden……..Voor wie denkt dat dit een incident is en bovendien van voorbijgaande aard, heb ik nog iets aan de hand wat betreft die typische dynamiek die bij de vaart in de ICT – ontwikkeling lijkt te horen. Daarvoor moeten we wel naar het Belgische Leopoldsburg, dat in het weekeind werd opgeschrikt door een auto – ongeluk waarbij zeven van haar jeugdige inwoners om het leven kwamen. Treurig genoeg, maar zoals dat tegenwoordig gaat, moet dan een Facebookpagina geopend worden voor eventueel rouwbeklag. Wat dan ook gebeurde, waarna de betreffende bladzijde in een halve dag 27.000 volgers scoorde, volgens het betreffende krantenbericht. Waarmee dan de omvang van de ramp en de rouw tegenwoordig afgemeten blijkt te worden. Om eerlijk te zijn heb ik het zo zout dus nog niet gevreten en krijgt daarom een plaats aan de kant beslist mijn voorkeur, omdat ik mij daar verre van zulke oneigenlijkheden kan houden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Logica en dynamiek van de ICT

 1. Margo zegt:

  Ach ja Facebook, het zal niet lang duren of die hele hype zakt als een plumpudding in elkaar. Het zou prima zijn. Laten we maar weer normaal doen.

 2. math zegt:

  Natuurlijk zijn er negatieve kanten aan elke ontwikkeling, maar de zegeningen zijn er nog veel meer.
  Bespeur ik hier toch weer iets van een generatiekloof?

 3. sjoerd zegt:

  Ik kan me heel goed behelpen met alleen mijn blog en mijn mail… Aan de andere kant leef ik van de ICT.

 4. Mack zegt:

  Ramptoerisme, zo’n facebookpagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s