De treurnis van maart

Het is een ieder jaar terugkerend ongemak. Je kunt er de klok op gelijk zetten. Niet zodra klimt de temperatuur tot boven de tien graden, of datzelfde moeizame gevoel bekruipt me weer. Het heeft niets met voorjaarsmoeheid te maken. Meer met de moeite om de draad van een aantal maanden terug, van voor de winterslaap dus, opnieuw op te pakken. Geen sprake bij mij van die uitbraak van energie omdat de lente weer in het land zou zijn of omdat de buitendeur weer af en toe eens een beetje open kan. Een hondse inspanning is het om de draai terug te vinden. Voor mij tenminste wel. De grasmaaier die aan de praat getrokken moet worden. Het oude hout dat zo nodig opgeveegd moet worden. Dat moeten, waar dus in mijn geval totaal niets heiligs aan is, kan mij oprecht gestolen worden, afgezien van het feit dat er niks mis mee is om de prille warmte van de zon je gezicht te laten koesteren, al is het nog maar voor even. Je bent Bourgondiër of je bent het niet, zoals ik van Calvinisme in mijn doen en laten al helemaal niets wil weten. Zalig nietsdoen is mijn parool dat ik, of ik het wil of niet, toch niet consequent overeind kan houden om er in en rond mijn huis geen zwijnenstal van te laten worden. Want dan is het wel met dat Bourgondisch levensgevoel heel snel gedaan. Dus verwacht van mij toch reeksen van diepe ademtochten voordat ik uiteindelijk ook de handen uit de mouwen steek.

Hoewel er natuurlijk altijd wel argumenten – of noem het liever uitvluchten – zijn om al dit soort arbeid toch nog even uit te stellen. Hoewel dit natuurlijk peanuts is vergelijken bij die andere besogne van de maand maart waar ook maar geen beginnen aan is, omdat het per saldo geen zoden aan de dijk zet en niks oplevert. Dat jaarlijkse corvee, die kastijding die je kennelijk telkens moet ondergaan om the sunny side of the street, de lente en zomer, te mogen verdienen. Waarmee natuurlijk de belastingaangifte is bedoeld en nog meer de ergernis en de lange tanden om aan dat karwei te beginnen, dat voor de rest, weet ik ook wel, uiteraard geen bal voorstelt, behoudens het feit dat ik nu al tien jaar lang met die niet eens frisse tegenzin mijn eigen fiscale en financiële vonnis zit te voltrekken. Met als enige troostende gedachte dat dit dus het zuur moet zijn waardoor ik elf maanden lang van het zoet kan genieten. Zoals blijkbaar ook de oude troep opgeruimd moet worden om weer nieuw groen te kunnen laten groeien. Of ik die volgorde nou leuk vind of niet, doet er geen donder toe. Precies zo blijkt mijn parool van dat zalig niets doen elk jaar weer een maand lang een vette illusie, waar ook geen ontkomen aan is. Zodat het na vandaag nog vierentwintig dagen duurt voordat ik weer kan gaan leven, als de treurnis van maart is verstreken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De treurnis van maart

 1. Laurent zegt:

  Hè, en ik was net zo vrolijk geworden van dat mooie weer!

 2. Marga van poecke zegt:

  Je blog is me uit het hart gegrepen, zeg je dat zo? Ik kan zo met je meevoelen hoe dat is, want ik worstel met hetzelfde probleem. Eerst weer ploeteren, en voor wie doe ik het? Mijn tuin is niet eens zichtbaar vanuit mijn woonkamer……Kortom het is niet altijd goud wat blinkt …..sterkte!

 3. sjoerd zegt:

  De belasting is alweer de deur uit, alleen die tuin…

 4. Margo zegt:

  Ik ben juist zo blij dat ik weer naar buiten kan, dingetjes doen, frutsel in de tuin, lekker een eind fietsen, frisse lucht …. HEERLIJK!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s