De geschiedenis herhaald

Wie nog twijfels mocht hebben gehad, weet nu dus zeker dat de geschiedenis zich herhaalt. Het beste bewijs van de geldigheid van die stelling kan wel geput worden uit reeksen van aspecten die besloten liggen in de recente gebeurtenissen en ontwikkelingen in de Oekraïne en op de Krim. Met in de hoofdrol Vladimir Poetin die allereerst bewees dat hij de lessen in machtspolitiek van Macchiavelli uitstekend had begrepen en geleerd. Bovendien toonde hij zich niet alleen een volgeling van de Breznjev – doctrine, maar nog veel meer bleek hij opgestoken te hebben van wat Adolf Hitler en Nazi – Duitsland indertijd aan de wereld aan trucs, streken en machtsvertoon hadden laten zien. Hun hele arsenaal werd door Poetin naarstig en accuraat gekopieerd op de Krim nadat hij eerder al in 2005 in en rond Georgië had gekonstateerd dat Russische minderheden dat welkome excuus kunnen bieden om in regionale conflicten tussen beide te komen om aldus de Russische territoriale ambities een gezicht te geven en waar te maken. Precies zoals Hitler de Sudeten-Duitsers en de inwoners van Danzig voor zijn karretje spande, zo wist Poetin de Russische minderheden op de Krim ook voor zijn zaak te gebruiken, met gebruikmaking van het argument dat zij zijn hulp inriepen om beschermd te worden tegen de willekeur van de niet legitieme Oekraïense machthebbers.

Waarmee de politiek van de voldongen feiten weer eens van stal was gehaald, zo’n vijfenzeventig jaar na dato, met opnieuw een Europa dat erbij stond en ernaar keer, met de mond vol tanden, en een geschiedenis die zich dus volledig herhaalde. Inderdaad volledig, omdat wij als Nederland in dit hele verhaal ook niet achterbleven en opnieuw de rol speelden die we in de jaren dertig ook al vervulden omdat we meenden dat er in nazi – Duitsland voldoende voor ons te halen was. Dus ging Colijn net zo gemakkelijk bij Adolf Hitler op de koffie, omdat je beter een goede buur dan een verre vriend kunt hebben, was de heersende opinie toen in de vaderlandse politiek welke dus gemakkelijk sprak van een bevriend staatshoofd dat niet veel later louter en alleen een wolf in schaapskleren bleek. Des te frappanter was het en tegelijk een exakte kopie van die miscalculatie, dat ons staatshoofd en zijn vrouw en ook nog eens de Nederlandse premier het in de rede vonden om met Poetin omstandig het glas te heffen, in hun argeloosheid en met de overtuiging dat ze hem zowel voor als in zijn kop konden kijken. Hoe grenzeloos dom en naïef zij waren, is dus niet veel later gebleken, toen de geschiedenis zich zo dramatisch herhaalde met de Nederlandse gezagsdragers wel in de meest onnozele hoofdrol, omdat zij van de geschiedenis en de lessen die daaruit te trekken zijn, totaal niets hebben begrepen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De geschiedenis herhaald

 1. Ximaar zegt:

  Misschien is het handig om eerst even het betoog van Maarten van Rossum bij Umberto Tan terug te kijken. Zelf heb ik dat net gedaan, omdat een kennis me daar al eerder over tipte. Hij zet de zaken behoorlijk in perspectief en niet zo eenzijdig bekeken zoals we het door de westerse media als hapklare brokken krijgen toegediend. Zelf heb ik 2 jaar nauw met een Ukraïner samengewerkt, die uit het Russische deel van de Ukraine (Donesk) kwam en geen woord Ukrains sprak. Al zijn voorouders en de omgeving spraken Russisch. Hij is dat land om economische redenen ontvlucht met nog zo’n 5 miljoen (vooral jonge) mensen. Het verhaal van Van Rossum sluit goed aan bij wat deze goedgeschoolde jonge man me destijds vertelde. Maar toen was de Russische Federatie nog behoorlijk verzwak en de Ukraine was een grote corrupte puinhoop. Ben er in die tijd ook zelf een paar keer geweest en heb daar een punt achter gezet. Dat land was niet compatible met het westen. Het is er nog steeds een puinhoop, maar de Russische Federatie onder Putin en is vooral door Gazprom een stuk sterker geworden en meer uit het dal gekropen. De USA heeft geeft poot om op te staan, met hun rare inval in Iraq. Dat krijgen ze nu op hun brood bij Syrië, maar het zorgt er ook voor dat er veel geschreeuwd wordt en zij echt niets gaan ondernemen. De EU evenmin. Duitsland vind de betrekkingen met de Russische Federatie stukken belangrijker dan de Krim.

 2. Dhyan zegt:

  Ach welnee de geschiedenis herhaalt zich niet, er zijn weer andere, nieuwere, gezichtspunten.

 3. Laurent zegt:

  Zowel Poetin als de nieuwe (als oude) ‘regering’ in Oekraïne zijn voor geen meter te vertrouwen, denk ik.

 4. bespiegelaar zegt:

  een dergelijke analyse benadert de werkelijkheid en de waarheid van vandaag , van gisteren en de toekomst en een maarten van rossum met zijn kijk op de geo politieke betekenis van deze gang van zaken is even niet relevant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s