De Carnavalsdinsdag

Het is op deze Carnavalsdinsdag misschien wel het goede moment om de Randstedelingen, de Hollanders zoals ze hier in Limburg gewoonlijk genoemd worden, even uit de droom over de zogenaamde turbulentie van de Limburgse Vastelaovend te helpen. Want nog 020altijd lijkt daar het idee te heersen dat het hier in het diepe Zuiden driemaal vierentwintig uur bal is. Waarbij erkend moet worden dat menige Carnavalist er door het hele jaar de moeite ervoor doet om die illusie, dat denkbeeld vooral te versterken. Met dien verstande dat de gedachte vooral gevoed wordt dat Limburg op zijn minst drie, maar eigenlijk nog veel meer, dagen rood, geel en groen kleurt en dat het bier door de straten golft en gulpt en zo de sjoenkelende en hossende meute voortstuwt in de richting van de Vastentijd. Tot zover alle gedachten en ideeën die er boven de rivieren lijken te heersen als het dus over Carnaval gaat. Maar dat die op de meest gespannen voet blijken te staan met de werkelijkheid van deze Carnavalsdinsdag mocht ik optekenen en vastleggen in Valkenburg aan de Geul, dat toch als een van de erkende centra van de Limburgse Vastelaovendsviering geldt.

Welnu, zie de beelden van deze dag die omstreeks drie uur geschoten zijn op een van de 021plekken in het Geulstadje welke meestal overlopen van het rijdend verkeer en voetgangers. Te weten Neerhem ter hoogte van de fameuze kabelbaan, waar dus geen kip te bekennen was, die ook op geen andere plaats in Valkenburg zijn toevlucht bleek te hebben gezocht, omdat de kroegen dezelfde verlatenheid toonden. En wat zich hier op deze wijze aftekende, is beslist geen uitzondering omdat ik uit ervaring weet dat het in bijvoorbeeld Vaals, Sittard, Geleen en Roermond er niet anders uitziet. Om nog maar te zwijgen van de stilte die er op zo’n dag als vandaag zo gedragen heerst in alle dorpen, met Schimmert voorop, waar namelijk ook geen man en een paardenkop zich laat zien. Dat is de werkelijheid van Carnavalsdinsdag. Het is maar dat men dat in het Westen en Noorden weet en laat men zich er vooral niets anders meer bij blijven voorstellen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De Carnavalsdinsdag

  1. Marga van poecke zegt:

    Wij waren wandelen in Eys, Wittem en Gulpen, reden daarna ook door Valkenburg en inderdaad nauwelijks een verklede te bespeuren. Maar tegen de avond zal het toch wel weer een kroegentocht worden voor de echte Carnavalist. Daar hoor ik, en zo te zien, veel wandelaars van vanmiddag duidelijk niet bij. Maar hoe dan ook, we hadden met zijn allen prachtig Carnavalsweer!

  2. Margo zegt:

    Ik denk dat alle Carnavalvierders overdag hun roes uitslapen om tegen de avond weer fris van start te gaan in ronce zoveel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s