Voetbal en beschaving

Het integraal uitzenden van het betaald voetbal heeft twee kanten. Allereerst wordt werkelijk alles uitvergroot en lijkt men, dus wat voor insider door gaat, niet uitgepraat te raken, blijft men tot vervelens toe bazelen en stamelen over wel of geen buitenspel, Schwalbe of een penalty. Waardoor het geleuter en gezwets het spel zelf in haar schaduw stelt. Maar daarnaast heeft al die aandacht die per camera wordt besteed aan het voetbal, ook een evident pluspunt als daar het randgebeuren van de wedstrijden door wordt gevangen, weten we met zijn allen ook sinds dit weekend. Want dan wordt pas duidelijk gemaakt hoezeer voetballers zich met hun emoties door de mand kunnen laten vallen en er daardoor van hun smile en imago in het veld geen klap meer over blijft. De maskers gaan buiten de krijtlijnen genadeloos af als het tijdens het spelletje niet helemaal naar de zinnen van de heren is gelopen, als de scheidsrechter even niet in hun straatje blies. Dan is de beschaving ver te zoeken en het lontje kort en maakt het kennelijk ook niets meer uit of men ergens op bezoek of te gast is, zoals meneer Pellè, de gevierde aanvoerder van Feyenoord, liet zien in Enschede toen de arbiter anders dan meneer wenste, besliste en de rapen gaar bleken.

Wat zoveel inhield dat niets meer gevrijwaard bleef van de uitspattingen van deze Pellè, aan wie zoiets als de vervulling van een voorbeeldfunctie even niet was besteed omdat hij zijn ongenoegen, zijn woede even moest koelen op spullen die in elk geval niet zijn eigendom waren. De patser, de proleet kwam meteen boven toen het niet meer liep zoals meneer het wenste. Was dit al een ontluistering en tegelijk onthullend dankzij de televisiecamera´s, zo mogelijk nog ernstiger was de hypocrisie die erop volgde in de vorm van zijn verklaring dat hij zich op de grasmat wel moest inhouden om een gele kaart en een schorsing voor de wedstrijd tegen Ajax te ontlopen. Met daaropvolgend de klap op de vuurpijl van de kant van het Feyenoord-bestuur dat evenmin thuis gaf en geen konsekwenties uit dit gedrag trok omdat dat niet in haar sportieve straatje te pas kwam met het oog op de naderende wedstrijd tegen Ajax. Dus bleef het bij een flinke berisping aan het adres van Pellè en werd de logische sanctie van een boete of schorsing gemakshalve vergeten. Omdat je met fatsoen en beschaving in het voetbal blijkbaar in overdrachtelijke zin geen potten meer kunt breken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Voetbal en beschaving

  1. sjoerd zegt:

    Alles wijkt voor het geld… Zelfs fatsoensnormen.

  2. Mack zegt:

    De KNVB vond het verder ook niet nodig om er veel aan te doen. 5000 euro boete en een voorwaardelijk schorsing van één wedstrijd. Ik ben het daar wel mee eens. Maar dat neemt niet weg dat de man nog veel te leren heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s