Ik en de politiek

Zijdelings vang ik nog wel eens iets op vanuit de Haagse politiek, die mij, zoals ik hier al vaker de laatste tijd heb verkondigd, steeds matiger begint te interesseren. Maar daarover straks meer. Als ik het namelijk goed begrepen heb worden de komende gemeenteraadsverkiezingen, die dus op 19 maart worden gehouden, door de landelijke partijen beschouwd als een graadmeter voor de waardering voor het thans zittende kabinet. Waar een dergelijke aanname op gebaseerd is, mag Joost weten, maar wereldvreemd is ze zeker. Want hoe kun je tot een dergelijke veronderstelling komen, als je toch bijna zeker moet weten dat de stem die op zo’n dag wordt uitgebracht, direkt te maken heeft met wat de kiezer vindt en voelt voor de lokale politiek met alle deelbelangen die daar doorheen spelen en dus niets, nada, nul komma nul met de binnenwereld van het Binnenhof te maken heeft? Maar tegen beter weten wordt zo’n verbinding gemaakt, althans een poging daartoe gedaan die tot mislukken is gedoemd, omdat ze dus nergens op slaat als er niet eens meer appels met peren worden vergeleken, maar nog veel minder dan dat. Zodat er allerminst teveel mee is gezegd dat de bewering over die graadmeter die de gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, totaal uit de lucht is gegrepen en in geen enkel opzicht getuigt van realiteitsbesef en kennis van zaken en bestaande verhoudingen, omdat het een dus niets met het ander te maken heeft.

Maar daar moet je dus juist geen politicus voor zijn om dat in te zien en te begrijpen, zoals het daarmee eens te meer zonneklaar wordt hoe diep en hoe breed de kloof is tussen de Haagse politiek plus wat daar zoal omheen hangt en de rest van de bevolking oftewel de mensen in het land, waarvan ik ook deel uitmaak. En als wat met mij in mijn verhouding tot de politiek gedurende de laatste jaren is gebeurd, maatgevend is voor de ontwikkeling van de belangstelling voor het Haagse bedrijf, dan moeten de dames en heren politici zich toch ernstig zorgen gaan maken. Want het is wel zo dat mijn grondige en ook professionele interesse in de binnenlandse politiek in een paar jaar tijd op het spel is gezet en uiteindelijk danig is geluwd. Wat des te zorgelijker is, denk ik, omdat ik altijd, mijn leven lang, mij daarmee verbonden heb gevoeld, waar dat engagement nu echt is verspeeld. En niet zozeer door de grote veranderingen in mijn leven als wel door de pet die men er in Den Haag naar gooit om het eigen verhaal open en eerlijk aan de kiezer te vertellen. Men doet maar wat en dan ook nog eens in de achterkamertjes. Waarvoor nu zo langzamerhand een rekening wordt betaald in de vorm van het grootscheepse wantrouwen bij de bevolking die het dus op 19 maart massaal zal laten afweten. Omdat men dus niets en niemand op en rond dat Binnenhof meer gelooft. Wat, heb ik gemerkt, echt niet zo moeilijk is om te snappen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Ik en de politiek

 1. Ximaar zegt:

  De grote hoeveelheid blogbrechten die je over de gemeente Nuth hebt geschreven geven aan hoe mensen over de lokale politiek denken. Mensen gaan dus helaas stemmen aan de hand van de landelijke politiek, die hen dagelijks in de media wordt voorgeschoteld. Je kunt het als lokale politicus fantastisch doen of waardeloos, het maakt niet echt uit voor de gemeenteraadsverkiezingen. Als een landelijke partij het slecht doet dan hebben lokale afdelingen daarvan helaas erg veel te lijden. De uitslag laat zich dan ook simpel raden. De opkomst wordt dramatisch laag. PvdA’ers, VVD’ers, CDA’ers en GL’ers blijven thuis uit onvrede met de ‘prestaties’ in Den Haag. De PVV heeft geen lokale afdelingen. Zij gaan echter wel stemmen op de lokale partijen als Nuth-Eerst, Nuth-voor-de-Nuthenaren en Schimmerts-Belang. Andere lokale stemmers blijven ook komen en dat zal er voor zorgen dat de lokale partijen met de minst ervaren ‘politici’ het de komende 4 jaar gemeentelijk gaan uitmaken. Daarbij voegen zich D66 en de SP die het landelijk wel goed doen. PvdA- en CDA-, en GL-afdelingen zullen halveren, de VVD zal gemiddeld een procent of 20 in gaan leveren. SP en D66 zullen er 20% bij krijgen en de lokale partijen zullen helaas de grote winnaar zijn.

  Gelukkig woon ik in Alkmaar en worden onze verkiezingen tot november uitgesteld ivm een fusie. Het is te hopen dat dan inmiddels de inkeer is gekomen en we hier niet zo afgerekend gaan worden op de landelijke politiek.

  Zelf volg ik de gemeentepolitiek behoorlijk goed, maar weet daardoor niet waar ik op moet stemmen. Hier heeft de PvdA, OPA, SP, VVD, GL en D66 zich de afgelopen jaren uiterst kinderachtig en onverantwoord gedragen en valt CDA hoe dan ook voor me af omdat politiek en religie voor mij gescheiden moeten blijven.

 2. sjoerd zegt:

  Voor mij zijn het allemaal zakkenvullers, een gemeente is een groot bedrijf dat je lean en mean moet leiden in deze tijd. Dat moet je eigenlijk niet aan amateurs overlaten.

 3. math zegt:

  En mensen met wijsheid, visie en ervaring zullen zich we tien maal bedenken alvorens ze zich met dorpspolitiek inlaten. Dus leve de dommen en de “kan nie waar zijn” spelers.

 4. Mack zegt:

  Ja, wat Math zegt. Politici overschatten zichzelf chronisch. Soms treden ze af voor dingen waar ze helemaal geen deel aan hadden. Of onbekende politici breken ze hun vakantie af voor iets waar ze in heel in de verte, als je goed zoekt, ergens een klein verband mee hebben. Niemand begrijpt het maar ze komen het graag op de radio uitleggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s