Het Oenselderveld

Al vaker had ik het hier over de bijna onbegrensde wandelmogelijkheden rond mijn dorp Schimmert, omgeven als het immers aan alle kanten is door uitgestrekte akkergebieden en stevige bospercelen. Je kunt hier nog goed tijden aaneen dwalen zonder een levend wezen tegen te komen. Daarbij maakt het niet uit of je de kant van Grijzegrubben, Waterval, Valkenburg of Houthem op gaat. Maar hoe gek het ook klinkt, de stilte is juist het meest onovertroffen in het landbouwgebied dat zich uitstrekt in de richting van Beek, tot voorbij de Oenselder Molen, tot aan Klein – en Groot Genhout. Wat daarom vreemd is omdat zich juist aan de rand van die onmetelijke ruimte een druk bereden provinciale weg bevindt. Maar ze hindert totaal niet omdat elk geluid in die oneindigheid die daar is, vervliegt. Dat heb ik gisteren ook weer aan den lijve ondervonden toen ik dat Oenselderveld, want zo heet het, introk om daar haar grimmige en onverbiddelijke schoonheid te ondergaan.

Want het is natuurlijk onvermijdelijk dat als de wind daar waait, dat deze zich per strekkende meter versnelt en versterkt en jou als wandelaar vleugels bezorgt en meeneemt dan wel je de adem afsnijdt en beneemt. Waardoor het lopen daar op altijd verse en vochtige karresporen een lijfelijke ervaring wordt die je dus zo maar kan komen aanwaaien. Je wordt gejaagd door de wind, terwijl wolkenpartijen boven je hoofd voortijlen naar, ja, waar naartoe. Naar verten die altijd verten blijven als ze achter horizonten verdwijnen die daar in het Oenselderveld royaal en rondom aanwezig zijn en dat wandelen daar zo ook nog een ruimtelijke dimensie meegeven. En zo ploeg je met je lichaam kilometers lang voort over de grond in de sporen van de landbouwer die daarvoor al lang de machine heeft uitgevonden omdat hij zijn brood er op moet verdienen en zijn plezier ergens anders zoekt dan jij die juist vertier en afleiding vindt in de confrontatie met die elementen als de wind, de klei en de stilte, welke zo rijk voorradig zijn in dat Oenselderveld, waar als je niet beter wist, de mens nog uitgevonden moest worden.

002008004

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het Oenselderveld

  1. sjoerd zegt:

    Daar kun je inderdaad lekker ronddwalen, of vanuit oensel richting vliegveld…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s