De grens van Eijsden-Margraten

Besturen schijnt ook nog leuk te moeten zijn. Dat betekent niks anders dan dat er wel ruimte moet bestaan voor het berijden van stokpaardjes. En als die ruimte er niet is, dan wordt die wel gemaakt, zal zo ongeveer de redenering luiden die regel lijkt in de Zuidlimburgse fusiegemeente Eijsden-Margraten. Want om dat gedrocht van die nieuwe bestuurlijke eenheid een beetje geaccepteerd te krijgen bij de burgers worden de wonderlijkste escapades uitgehaald, waarbij geld zeker geen rol speelt. Het rolt in die hoek in elk geval de laatste jaren dat het een lieve lust is en dan voor projecten, waarvan zin en nut nou niet direkt voor de hand liggen. Zoals bijvoorbeeld de bouw van een geheel nieuw en prestigieus bestuurscentrum in de kern Margraten, terwijl er in de twee voormalige gemeenten op dat moment meer dan royale accomodaties beschikbaar waren om alle bestuurlijke aktiviteiten te kunnen herbergen. Met de nieuwste communicatietechnieken had daar immers alles met alles verbonden kunnen worden zonder dat er dan ergens nog ruis hoefde te ontstaan door het ontbreken van een visueel kontakt. Enfin, een paar miljoen heeft dat grapje gekost en blijkbaar kon Eijsden-Margraten het zo goed lijden dat er nog genoeg financiële ruimte was voor een volgend onzinnig project, dat kennelijk door een van de wethouders in zijn hart werd gedragen.

Het plan werd namelijk opgevat en inmiddels ook uitgevoerd en volbracht dat het grondgebied van de fusiegemeente zal worden afgebakend met 28 grenspalen, die gemaakt zijn van blauwe Belgische natuursteen en gemodelleerd zijn naar de merktekens die onze Zuiderburen in 1840 hanteerden om hun grens met ons land af te bakenen. Kosten per paal 350 euro zonder dat de ontwerpkosten in die prijs zijn begrepen en er verder ook geen rekening is gehouden met de kosten die het in de grond drijven van deze grenspalen met zich meebrengt. Maar dat deze hele grap, welke volgens de betreffende wethouder zou voortvloeien uit vragen van inwoners, bijeen genomen zo’n twintigduizend euro gaat kosten, lijkt geen overdreven schatting en verhoudt zich uiteraard niet met het eerder genoemde miljoenenproject. Een kostbaar stokpaardje blijft het echter wel, te meer omdat het nut ervan moeilijk te bewijzen is. Het geeft de inwoners van Eijsden-Margraten echter wel de rust dat hun gemeente in ieder geval gezien deze uitgaven ruim genoeg in het financiële jasje moet zitten om alle nieuwe zorgtaken te kunnen verrichten. Budget genoeg, zo lijkt het tenminste. Vandaar dat de bestuurders zo gemakkelijk en vooral voor hun lol met dat gemeenschapsgeld omgaan. Laat die mannen daar in het diepste Zuiden dus maar lekker schuiven. Komt tijd, komt raad, zonder zorgen voor morgen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s