Pep

Hij is het tegendeel van die morsige, narrige voetbaltrainer die zichtbaar getekend is door alle kwellingen en spanningen die zijn vak dat hij koos omdat hij niet meer anders kon, wekelijks met zich meebrengt. Verwacht bij hem geen Adidas – schoenen, zo’n leren lange jas of dat rechttoe-rechtaan trainingspak. Dat is zijn outfit niet, zoals het afgetrapte, modderige oefenterrein ook zijn habitat niet is. Daar mogen zijn assistenten hun stof delen met de selectie, binnen de kaders en het stramien dat hij in de stilte van zijn studio heeft uitgedacht. Zij mogen de patronen die hem daar voor de geest kwamen, inslijpen en inslijten tot het de razendsnel uitgevoerde automatismen zijn die dan geheel over zijn oorspronkelijk ontwerp heen moeten vallen, die aldus zullen uitgroeien tot de speelwijze die hij in zijn eigen stilte heeft ontworpen en bedacht op basis van de kwaliteiten van het spelersmateriaal dat hem toegewezen is. Waardoor hij niet die traditionele trainer-coach is guardiolamaar veel meer de ontwerper, de bedenker van een speelstijl die via de trial en error van trainingen en wedstrijden haar definiteve vorm krijgt, het keurmerk van de meester-ontwerper die deze man is en dat ook als zodanig uitstraalt.

Die dus niet in de stromende regen zijn keel schor staat te schreeuwen op een of ander obscuur veld ergens in de provincie of met wat platitudes en dwarsstraten de aandacht probeert te vangen. Niets van dat al. Hij is die designer in dat strakke modische pak, met een eigentijdse coiffure die zich op zijn gemak voelt in Barcelona, in New York, in München, tussen de groten der aarde, in de wereld van de high society en de haute finance, als hij vergenoegd toekijkt hoe zijn briljant ontworpen manier van voetballen, het onvergelijkelijk positiespel naadloos wordt uitgevoerd. Met in de hoofdrol getalenteerde spelers, die 90 minuten lang en aan een stuk door met hun strakke passing in korte-lange-korte shifts dat befaamde tiki-taki laten zien en daarin steeds meer de hoogste graad van perfectie bereiken. Waarmee zij aantonen wat voor een meesterwerk hij heeft bedacht, de alleskunner, de man van de wereld, het brein en intellect in het hedendaags voetbal, die voor alles weet en ook toont dat het mensenwerk is. Waar hij zijn naam aan verbindt, welke voluit Pep Guardiola luidt, maar waarbij ook met Pep volstaan kan worden, omdat zijn naam en faam hem al ver vooruit zijn gesneld.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Pep

  1. sjoerd zegt:

    Nooit van gehoord, maar zegt niets natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s