Gemengde gevoelens

Laat ik het maar gemengde gevoelens noemen die mij bekruipen als ik naar de strijdende partijen in de Oekraïne kijk. Ik druk mij dan mild en zacht uit en wek ook niet de indruk in een bepaalde richting nog een gunst van de twijfel toe te kennen. Eenvoudigweg omdat ik dat niet wil, want niet met mijn geweten in overeenstemming kan brengen. Aan de ene kant staat daar die weliswaar democratisch gekozen president Janoekovitsj, dat brok graniet dat inderdaad in de Donetz – bekken gedolven kon zijn, maar eenmaal in de nabijheid van grote buurman Poetin zo week als was wordt en bereid blijkt tot het doen van elke door die Rus gewenste bokkensprong en concessie. Dat een deel van de 1902WEBAPP03-980x674Oekraïense bevolking daartegen in opstand kwam, kan ik nog net begrijpen, waarna ik echter meteen afhaak als ik zie welke methoden daarbij worden gebruikt en nog meer door welke gedachten en beginselen die opposanten zich laten leiden. Want kijk maar eens naar deze foto. Daarop zijn een drietal vlaggen te zien waarop de swastika staat afgebeeld, dat vervloekte symbool van de Duitse nazi’s dat kennelijk nog altijd wordt gekoesterd door het rechts-extremistische deel van het Oekraïense verzet tegen Janoekovitsj, een club die namelijk wordt omarmd door het redelijke deel van de oppositie, waartoe de oud-wereldkampioen boksen Viktor Klitsjko zich rekent.

Omdat veel van die rechts-extremisten getoond hebben dat ze de barricaden willen bemannen, het vuile werk willen opknappen en ook niet er voor terugschrikken om de confrontatie met de oproerpolitie op iedere wijze aan te gaan. Met stokken en staven, met molotov-cocktails, met de blote hand of met straatkeien. Wat dus getuigt van een bijzondere opvatting van oppositie voeren, deze verbinding tussen geweld aan de ene kant en de redelijkheid van het overleg aan de andere kant. Waarmee in feite dan ook een lont is geduid die het kruitvat dat er in Kiev en omstreken staat, zo gemakkelijk blijkt te doen ontbranden. Neem dan ook nog eens mee dat diezelfde oppositie uit de gelederen van voetbalhooligans knokploegen heeft gerecruteerd die op ieder moment en op elke plaats kunnen en mogen toeslaan om het wettelijk gezag te destabiliseren en het mag duidelijk zijn dat er daardoor een klimaat ontstaat waar je als buitenstaander niets mee kunt hebben. Te meer niet als blijkt dat juist door zo’n bende hooligans een journalist zo is afgetuigd dat deze het met zijn leven heeft moeten bekopen. Dan kun je nog onmogelijk sympathie hebben voor een verzet dat misschien op zich nog wel legitiem te noemen is, maar dat door de door haar gebruikte en gehuldigde methoden die gemengde gevoelens oproept, waarin elementen van afkeer en afschuw terecht vertegenwoordigd zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gemengde gevoelens

  1. sjoerd zegt:

    Voor die mensen is dat waarschijnlijk het enige wat ze nog hebben en ze zijn bereid om hun leven daarvoor te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s