Een feest van de democratie…

Als ik het bij het rechte eind heb mogen we over vier weken weer het feestje van de lokale democratie vieren, als er gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Op woensdag 19 maart mag ik mijn stem uitbrengen op iemand die ik in staat acht om mij te vertegenwoordigen in het besluitvormingsproces zoals dat ingericht is op het niveau van de gemeente Nuth, waarbij mijn dorp Schimmert is ingedeeld. En daar begint al meteen mijn probleem met die vermeende democratie op lokaal niveau. Want ik moet zo maar aanschuiven bij de verkiezing van een volksvertegenwoordiging in een gemeente, Nuth dus, waar ik als Schimmertenaar niets mee heb, waar ik bij wijze van spreken nog niet begraven wil worden en waar ik alleen te zien ben als ik mijn paspoort of rijbewijs moet verlengen. Voor de rest is alles dus beter dan Nuth. Wat dan ook op te maken valt uit het feit dat ik vaak genoeg in Meerssen, Beek of Valkenburg te vinden ben, maar zeker nooit in Nuth. En toch word ik geacht deel te nemen aan de verkiezing van een raad voor een gemeente, welke emotioneel zo ver van mij staat, met bovendien kandidaten welke in hoofdzaak uit die plaats of Wijnandsrade of Vaesrade afkomstig zijn. Wat mijn deelname aan die verkiezing plus mijn keuze en mijn commitment alleen maar lastiger maken. Zwijg ik nog over de programma´s van de verschillende partijen, waar ik nog geen 0,1% chocolade van kan maken. Niets van dat al, omdat alle punten zich concentreren op de belangrijkste kern van de gemeente, te weten Nuth en alle dorpen er te oordelen naar alle tot nu toe gemaakte propaganda gewoon bij hangen.

Ze mogen hier en daar een graantje meepikken, als ze dat al wordt gegund of als het al niet de overbekende kost is die al zoveel jaren ter gelegenheid van de zoveelste gemeenteraadsverkiezing van de plank wordt gehaald. Wel zo gemakkelijk als je geen visie blijkt te hebben en in feite slechts in staat bent op de winkel te passen aan de hand van uitgekauwde programmapunten. Met zoals gezegd helemaal niets nieuws onder de zon, zelfs niet in de sfeer van de campagnes, die hooguit de bekende oude wijn in nieuwe zakken laten zien met de affiches voor de ramen en op de bekende borden. Waarbij de plaatselijke PvdA nog het toppunt van originaliteit wist te bereiken met de honderd rozen die aan even zovele lokale coryfeeën zouden worden uitgereikt vanwege hun verdiensten voor de gemeenschap. Wat wel beperkt zal zijn gebleven tot het rondje Nuth omdat de sociaal-democraten zeker niet in Schimmert te bekennen zijn geweest voor deze luid van de daken verkondigde aktiviteit. Waarmee half en half de stand en de temperatuur van de lokale democratie binnen de grenzen van de gemeente Nuth is weergegeven. Hoopgevend is bepaald anders, te meer omdat het een veeg teken ervan is hoe het met de democratie op landelijk niveau gesteld is, waarvan het brandpunt veel verder van ons verwijderd is en onze invloed uiteraard evenredig daaraan is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s