Het beest in de mens

Natuurlijk is het allemaal best te snappen en is het evenmin moeilijk om er het juiste gevoel bij te krijgen. En desondanks heb ik er grote problemen mee en vind ik het bijeen genomen behoorlijk twijfelachtig, zoals ik het ook niet meer kan plaatsen in deze tijd. Het roept bij mij nog het meest de beelden op van de mestkar waarop overspeligen indertijd door Staphorst werden gereden om zo zichtbaar te schande te worden gemaakt. Aan dat soort bekrompenheid die gepaard gaat met een vorm van massahysterie moest ik dezer dagen onwillekeurig denken, terwijl zich tegelijkertijd bij mij de konklusie opdrong dat wij in die vijftig, zestig jaar nog geen stap zijn opgeschoten met onze beschaving in weerwil van alle technologische vooruitgang en ontwikkelingen. Het beest in de mens blijkt maar niet getemd te willen worden. Van welke kant je het ook bekijkt. Sterker en erger nog, zijn streken en zijn gedrag lijken alleen maar grotesker geworden en wel zoveel dat beheersing ervan haast niet meer aan de orde is. Hoogstens de toepassing van wat kunstgrepen. Zo is de potloodventer en kinderlokker van alle tijden geweest, maar heeft hij nu een andere naam gekregen. De status van pedofiel is eraan toegekend. Met als gevolg dat wat in de oude hoedanigheid nog gemakkelijk onder het tapijt te vegen was of doodeenvoudig ontkend kon worden en zo dus onder controle werd gehouden, met de stappen die zijn gemaakt in de wijzen en methoden van communiceren, totaal niet meer aan de orde is.

Iedere handeling en elke beweging van zo´n vroegere kinderlokker, die nu dus pedofiel is geworden, krijgt een plek onder het vergrootglas en daarmee volslagen andere proporties. Waarbij het er niet meer toe doet of dat strookt met de werkelijkheid. Wat uitsluitend telt is de beleving. Feiten zijn ondergeschikt geraakt aan gevoelens en meningen. Met als gevolg dat rechtspraak, vervolging en straf van iemand die zo grof met kinderen in de fout is gegaan weliswaar vers één is, maar dat daarmee voor de samenleving de kous nog niet af is, omdat die wel degelijk een vinger in de pap wil hebben als het om vormen van resocialisatie van zo´n figuur gaat en met name om de praktische kant ervan. Waarbij als uitgangspunt steeds blijkt te gelden dat het allemaal goed en wel is, als het maar niet in de eigen achtertuin gebeurt. Wat als ultieme konsekwentie heeft dat deze lieden, deze pedofielen, de nieuwe paria´s aan het worden zijn in ons Nederlandse Staphorst van 2014, ondanks alle garanties en zekerheden die overheden en verantwoordelijke instanties voor maatschappelijke rust en veiligheid bieden. Zodat het waarachtig niet te gewaagd is om vast te stellen dat je als enkeling toch beter af bent in ons land en daar ook weer opgenomen wordt als je bijvoorbeeld twee mensenlevens op je geweten en achter je naam hebt staan. Misschien zijn dat de nieuwe verhoudingen, waarbij ik eraan twijfel of ik die wel moet, kan en wil aanvaarden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Het beest in de mens

 1. Laurent zegt:

  Ik vond die types die bij Pauw en Witteman zaten zelf bijna net zo eng als willekeurig welke pedofiel.

 2. sjoerd zegt:

  Ik vind de reacties ook niet echt van deze tijd. Ze hadden die man beter TBS kunnen geven, voor zijn eigen veiligheid.

 3. Hanneke zegt:

  As ik de acties/reacties van die ouders zie, vraag ik me af hoeveel schade hun kinderen daarvan ondervinden.

 4. Margo zegt:

  Het valt me op dat als het gaat om terugkeer in de samenleving van mensen die kinderen iets hebben aangedaan, dat er allerlei ‘vreemde’ figuren ik aktie komen. Was er niet iemand die zich sterk maakte tegen een pedo vereniging die zelf een pedo bleek te zijn? Ik zeg: wantrouw dat soort mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s