Dankzij een warme winter

Met die winter die maar geen winter wil worden met haar veel te hoge temperaturen begint het met een eerste schuchtere vooruitblik naar het naderend tuinseizoen knap onrustig in mij te worden. En dan niet zozeer vanwege al die wat mij betreft veel te voorbarig uitspringende heesters of om die sneeuwklokjes en crocussen die ook al zo nodig hun kop boven de grond menen te moeten uitsteken. Nee, dat bezorgt mij nog niet zoveel last. Maar waar ik mij druk om maak is dat het leven dat normaliter in de winter volgens de geldende natuurwetten om zeep wordt geholpen, nu al zijn kans afwacht om het succes dat het normaliter gedurende een enkel seizoen mag beleven, nog met een extra zomer te kunnen prolongeren. Denk maar eens aan de insekten, zoals daar bijvoorbeeld vliegen, muggen en wespen zijn en meer van dat fraais dat ons verblijf in de buitenlucht in de zomermaanden danig kan vergallen. Nou, reken er dus vast maar op dat ze dat nu in dubbele aantallen gaan doen doordat ze de kans hebben gekregen om de winter te overleven. En natuurlijk houd ik met name mijn hart vast voor de mollen.

Die zullen zonder twijfel met hernieuwde en eens zo grote aktiviteit weer hun kop boven mijn maaiveld uit steken nu ze geen genadeloze klap van de kou hebben ontvangen. Blijft uiteraard over al het onkruid dat in de regel een winter ook niet overleeft maar nu door het warme weer een serieuze herkansing krijgt om ons tuinierplezier met verdubbelde energie compleet te verpesten. Het eerste onheil heeft zich, midden in februari, al aangediend en voorspelt mij dus heel weinig goeds. In die zin dat ik in feite nu al zou moeten beginnen om mijn tuin op te schonen en te gaan wieden. Met dank aan de winter die geen winter was en dat dus niet meer zal worden. Hoewel het dus wel dat voordeel had dat we minder konden stoken en bovendien geen sneeuw hoefden te ruimen, terwijl de hele najaarsdiscussie over winterbanden zinledig is gebleken en het gezegde ´pik in, het is winter´ zich met en met lijkt te gaan overleven. Waarmee eigenlijk alleen gezegd wil zijn dat die opwarming van de aarde ons niet in de kouwe kleren gaat zitten en ons langzamerhand noodzaakt om een extra jasje uit te doen. Zeker gedurende de komende zomer als het leven om ons heen welig zal mogen en kunnen tieren.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Dankzij een warme winter

  1. sjoerd zegt:

    Als je nu in de tuin werkt is het plezier daarna dubbel. Dat onkruid komt dan voorlopig allemaal niet meer terug…

  2. Margo zegt:

    Ik verheug me erg op het nieuwe tuinseizoen en het kan me niet snel genoeg beginnen. Ik wist niet dat mollen het loodje leggen als het stevig vriest!
    Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat we een winter hebben zonder vorst overdag en zonder ook maar één vlok sneeuw te hebben gezien. Dat klop ik even af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s