Drieduizendste seconde

De absurditeit van de wedstrijdsport is vanmiddag weer eens in extremis bewezen. Want het verschil tussen verliezen en winnen blijkt nauwelijks meer waarneembaar te kunnen zijn. Althans met het blote oog niet. Hoogstens met behulp van de meest geavanceerde mechanismen, i.c tijdmetingen, die dan zo´n minimaal verschil tussen een nummer één en twee kunnen vaststellen dat de omvang ervan welhaast een abstractie is en voor een normaal mens niet te bevatten. Daar kun je immers gerust van spreken als het om drieduizendste deel van een seconde gaat waarbij de seconde gelijk te stellen is aan een oogwenk. Wat dus niets, helemaal niets te betekenen heeft, terwijl het ondertussen wel het grootst mogelijke onderscheid creëert, feitelijk en in de beleving van de betreffende sporters. Het leidt namelijk oftewel tot goud of zilver dan wel tot eeuwige roem of de vergetelheid, het lot dat de bekleder van zo’n tweede plaats, zeker op de Olympische Spelen, onherroepelijk te wachten staat. En dat allemaal door dat met blote ogen niet te konstateren verschil dat zich met de moderne techniek wel laat uitdrukken in drieduizendste van een seconde. Hoogst onrechtvaardig en bovendien onbevredigend, juist omdat voor de gemiddelde toeschouwer geen verliezer of winnaar is aan te wijzen. Wat in het wielrennen een foto – finish heet.

In welke sport men in dergelijke gevallen stukken minder moeilijk doet en bij zulke verschillen niet te beroerd is om twee winnaars aan te wijzen. Voorkomt scheve gezichten en resulteert in win-win-situaties met alleen maar blije mensen. Er zou veel voor te zeggen zijn als de schaatssport ook voor zulke oplossingen koos in dergelijke netelige situaties, die met de huidige procedures totaal niets opleveren. Wat zou er trouwens op tegen zijn om twee gouden medailles uit te reiken? Devalueert dat de Spelen of het schaatstoernooi? Dat zal toch niet zo zijn als ik al zie dat dit een paar dagen eerder ook is gedaan tijdens het Olympisch skitoernooi, waarin tussen twee deelnemers aan de finish ook geen licht viel te bekennen. En ten slotte dit. Dit hele pleidooi heeft niets met opportunisme te maken noch komt het voort uit de teleurstelling over het feit dat juist een Nederlandse schaatser, Koen Verwey, dit vervelende lot trof. Als Nederlanders kunnen wij namelijk al dik tevreden zijn over de tot nu toe behaalde medaille-oogst. Maar omdat het die Verwey net overkwam, die bijna-ongerijmdheid, dat onrecht, dat drieduizendste verschil, viel het eens te meer op en was het de aanleiding de kat deze bel aan te binden. Omdat een schaatswedstrijd wel een wedstrijd moet blijven, binnen de grenzen van wat redelijk en tastbaar genoemd kan worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Drieduizendste seconde

 1. Mack zegt:

  Had hij zijn haar moeten knippen, dan had hij het gered.

 2. sjoerd zegt:

  Het blijft een spelletje…

 3. Margo zegt:

  Ik vraag me af of hij dan liever de eerste plaats had gedeeld? Ik denk ook dat hij met minder haar die 3/1000e seconde had gewonnen. Het zit ‘m in hele kleine dingetjes.

 4. math zegt:

  Met welke tolerantie rekenen ze eigenlijk bij die meting? Het geluid van het startschot wordt vroeger op de buitenbaan gehoord dan de binnenbaan, hoe zit het met de dikte van de start en finishlijn? Wat te denken over de conditie van het ijs? Hoe nauwkeurig is de baan lengte bepaald en welke as wordt gehanteerd, om over temperaturen en luchtcirculatie in de hal maar niet te spreken. Het systeem zou wel eens behoorlijk veel onnauwkeuriger kunnen zijn en helemaal niet afgestemd op een tijdwaarneming tot een/duizendste seconde exact. Maar voor mij zijn deze spelen op vele fronten over de top. Ik zap snel weg uit verveling door zoveel saaiheid van langdurig hetzelfde en dat ook nog eens begeleid wordt door irritant geklets over niets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s