Groningen, stad van formaat

Het moet vijftig jaar geleden zijn geweest dat ik ooit eens ben aanbeland in de stad Groningen. Het zal wel iets te maken hebben gehad met de voor die tijd sensationele mogelijkheden die de Tienertoer toen bood. Met als gevolg een vluchtige kennismaking die net lang genoeg was, misschien anderhalf uur, om een oppervlakkig beeld van die stad al die jaren bij mij te hebben gehouden. Zodat het geen wonder mocht heten dat ik vandaag net niet steil achterover sloeg toen ik Groningen, de stad dus, voor de tweede keer in mijn leven mocht zien en al snel kon konkluderen dat ze een geslaagde evenaring van haar meest Zuidelijke tegenvoeter was. Ze kon zich naar mijn idee volledig meten met Maastricht, waar ik ondanks al mijn bezwaren tegen de daar heersende sfeer en mentaliteit, als Limburger niettemin behoorlijk trots op ben. Met daarbij nu wel de erkenning dat Groningen haar in een enkel opzicht behoorlijk naar de kroon steekt zoals met dat geweldige restaurant dat op de bovenverdieping van het plaatselijke Hema – filiaal is te vinden. En wat te denken van de doorstroommogelijkheden voor het openbaar vervoer en de bereikbaarheid van het stadscentrum met de legio parkeermogelijkheden?

002003013

 

 

 

Dat alles zonder dat de aantrekkelijkheid van het hart van Groningen ook maar geweld wordt aangedaan. Er is waarschijnlijk geen stad in Nederland die aan die faciliteiten een puntje kan zuigen. Maar wat echt alles slaat en mij dan ook danig imponeerde was het entree dat er bij het NS – station tot stand is gekomen en dat eigenlijk te overweldigend is, te groots voor een stad van het formaat als Groningen heeft. Met de links en rechts van 011dat station geplaatste kantoorkolossen van de KPN en daartegenover het Groninger Museum dat in al haar uitbundigheid voor ieder die daar arriveert een ware blikvanger is. Waarbij het niet telt of het mooi is of voldoet aan ieders smaak. Het valt op en nodigt uit om naar binnen te gaan, om daar kennis te nemen van exposities die gevat zijn in een interieur dat van een verbluffende schoonheid is en dat zo mooi is dat dit gehele complex net niet de hoofdstedelijke musea evenaart. Voor het overige overtroeft het elk Nederlands museum en zet het de stad Groningen aldus echt op de kaart en geeft het er de maat aan die je dus gerust een groot formaat mag noemen, durf ik te zeggen omdat ik het met mijn eigen verbaasde ogen heb gezien.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Groningen, stad van formaat

  1. bespiegelaar zegt:

    n selfie van rob !!! Zak nu maar weer gauw naar het zuiden af !!! Nog fijne dagen op het wankele vlak van deze provincie.

  2. bespiegelaar zegt:

    o ja de groeten aan het peerd van ome loek !!! Is nog net te zien op de prachtige panoramafoto van het station met de weergaloos mooie aankomsthal !!.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s