De stilte van Oude Schans

Een paar weken geleden beschreef ik een spirituele ervaring welke ik onderging toen ik mij bij mijn eerste wandeling na zoveel jaren rond mijn dorp Schimmert als het ware meegenomen voelde door de storm die mij in de rug blies. Iets dergelijks, maar dan voor mijn gevoel van een nog hogere orde, heb ik vandaag meegemaakt. En het gebeurde op een plek die met recht de rand van het land genoemd kan worden en daardoor al een surplus aan schoonheid in zich herbergt. Ik heb het over Oude Schans, een oud en minuscuul vestingstadje, dat vergeten, verloren en verdwaald in het Gronings polderlandschap ligt, tussen Beerta en Bellingwolde en Nieuwe Schans en Winschoten. Hoe het daar ver van alles, heeft kunnen ontstaan, bestaan en overleven, is een raadsel dat wel in de geschiedenis besloten zal blijven liggen. Zoals er eigenlijk ook geen aanleiding is om een oplossing voor die vraag te vinden.

011014016

 

 

 

Het is er en zo lag het bij wijze van spreken ook op die verstolen dinsdagmiddag in alle stilte, die het omgaf, mooi te zijn zonder dat haar schoonheid beroerd werd door een sterveling, die een aanleiding of reden had om een inbreuk op die daar heersende sereniteit te maken. Die werd mij wel vergund, waardoor ik er volledig in kon opgaan en mij momenten lang gedragen wist door die verstilling, door die stilte van Oude Schans die mij geheel in zich opnam en die mij dus allesbehalve stoorde. Want mooi is het natuurlijk wel als elke voorziening die zich richt op een bezoek van buiten, zoals een museum, een kerk, een brasserie en een galerie het gewoon af laat weten in de verwachting dat er toch niemand komt opdagen. Met als enig effect dat de stilte die uiteindelijk wel de attractie van dat Oude Schans vormt en die ook de inspiratiebron moet zijn voor alle kunstenaars die zich daar gevestigd hebben, er alleen maar door versterkt wordt, grotere hoogten bereikt en een bezoek des te aantrekkelijker maakt. Maar dat moet je op dat eigenste moment wel weten dan wel het geluk hebben om het net te treffen. Wat mij daar op die plek in het Groningse land dus overkwam.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De stilte van Oude Schans

  1. sjoerd zegt:

    Een mooi dorpje, en bijzonder fotogeniek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s