De knikkers van Anne Frank

Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat ik onvoldoende met mijn tijd mee ga en bepaalde ontwikkelingen en feiten niet meer op hun juiste waarde weet te schatten. Wat onder andere te wijten kan zijn aan mijn neiging om elk nieuwtje in een groter verband te plaatsen of in een historisch perspectief te zien. Een andere verklaring heb ik er niet voor dat ik te vaak van mijn stoel val als ik hoor of zie welke gebeurtenis tot een feit van formaat door de media wordt opgeblazen. Vaker vraag ik me dan af of ze bij de NOS of bij de krant een haartje belazerd zijn geworden. Gisteren was het opnieuw raak en geloofde ik mijn oren en ogen niet om de ophef die er werd gemaakt over iets dat wat mij betreft nog niet eens het vermelden waard was. En als ik dit schrijf, ben ik mij tegelijk bewust van de risico’s die ik loop. Want dat ik zo maar van een etiket voorzien kan worden, omdat ik een andere weg insla met mijn eigenzinnige mening, weet ik. Het predikaat van antisemiet is iemand tegenwoordig snel toegevoegd die niet met de rest meedoet.

Die dus in dit geval niet zwaar onder de indruk is van het feit dat er knikkers van Anne Frank zijn opgedoken en dat daar een groot verhaal van wordt gemaakt. Sterker nog, dat ze tentoongesteld zullen worden tijdens een expositie in de Rotterdamse Kunsthal welke door Koning Willem – Alexander geopend gaat worden. Kan het nog gekker? En kunnen we ons misschien nog drukker maken om iets dat nog minder betekenis heeft dan dit verhaal van die knikkers, waarvan ik trouwens nog maar moet zien of ze van Anne Frank waren. Want volgens mij was dat meisje toen ze gedeporteerd werd, al een jaar of dertien, veertien. En op die leeftijd knikkerde je ook toen, zeventig jaar terug, niet meer. Dus wat is dit voor een opgeblazen nieuws dat kennelijk zendtijd, krantenkolommem en Teletekstpagina’s moest vullen bij gebrek aan grotere gebeurtenissen. Iets anders kan ik van die onzin niet maken, zoals ik ook het waarheidsgehalte ervan in twijfel trek. En dus de kans van antisemiet genoemd te worden op de koop toe neem. Het moet maar en is niet anders…..

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op De knikkers van Anne Frank

 1. Anoniem zegt:

  Hoi Rob, ik ben het roerend met je eens. Wat een onzin!

 2. Laurent zegt:

  Ik denk dat er wel grotere gebeurtenissen zijn, maar vraag me soms af of er een bewuste strategie van desinformatie aan de orde is. Ik weet niet of je vaak Radio 1 luistert, maar die zender is sinds 1 januari ook geheel omgevormd tot huis- tuin- en keukennieuws, sport en wat autocolumnpjes.

 3. sjoerd zegt:

  Ik zou er geen woorden aan hebben vuil gemaakt.

 4. Margo zegt:

  Nou, toen op het Journaal werd aangekondigd dat er een doosje/trommeltje van Anne Frank was opgedoken en dat we straks de inhoud te zien zouden krijgen, was ik zeer benieuwd. Nog meer dagboekbladen? Nee. Knikkers. Ik kan niet anders zeggen dat ik teleurgesteld was en net als jij dacht: is dat alles???!

 5. aleidamaria zegt:

  Anne Frank staat symbool voor alle Joodse Nederlanders die zijn gedeporteerd en vermoord, het is niet de knikkerdoos die voor ophef zorgt maar het nationale schuldgevoel vermomd als knikkerdoos.

 6. Hanneke zegt:

  Anne Frank wordt op elk gebied en in zoveel mogelijk situaties geëxploiteerd, haar nagedachtenis en nalatenschap worden continu misbruikt. Zij was een meisje, geen symbool. Men zou haar eens met rust moeten laten.

 7. aleidamaria zegt:

  Wie schrijft blijft in herinnering en Anne Frank was een talentvolle schrijfster, ik weet niet wat zij daar zelf van zou vinden dat zij nog steeds herdacht wordt voor dat wat ze nagelaten heeft, ik denk dat ze tevreden zou zijn dat ze niet voor niets gestorven is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s