Het Westerwolde

Er is voor mij geen ontkomen aan. Zoveel jaar later, misschien zijn het er wel vier, moet ik weer de loftrompet steken op de schoonheid van het Westerwolde, een streek in Oost – Groningen, die zich voor mijn ogen ontvouwt midden in de Nederlandse winter. Jaren terug was ik al opgetogen geraakt over de variaties in groen die zich in dit gebied in mijn zicht ontrolden, van de opwindende afwisseling tussen weidegebieden en bossages die geaccentueerd werd door beken en kanalen. De hernieuwde kennismaking met dit landschap in een volkomen tegengesteld jaargetij verraste mij zo mogelijk nog meer. Niets van die eentonigheid die blijkbaar in ons vooroordeel over Groningen opgesloten zit.

001002005

 

 

 

Integendeel, ook in dit koudste deel van het jaar blijkt dit grotendeels door het ingrijpen van de mens circa veertig jaar geleden tot stand gekomen landschap tussen Winschoten en Ter Apel verrukkingen en verrassingen in petto te hebben, die zich met name openbaren in alle vroegte als de morgenstond inderdaad dat goud in de mond blijkt te hebben en hier in het Westerwolde dat gezegde letterlijk zichtbaar wordt gemaakt zoals de drie vanochtend gemaakte foto’s bevestigen. Waarbij eens te meer telt dat deze waardering, dit oordeel wordt uitgesproken door de Limburger die qua landschappelijk schoon waarachtig wel wat gewend is, daar als het ware mee vergroeid is en daarom het kontrast ervan, hoewel niet al te uitgesproken omdat je daarvoor toch in het Noorden van de provincie Groningen moet zijn, des te meer op prijs kan stellen en het zeker kan aanbevelen als een omgeving die een bezoek alleszins waard is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het Westerwolde

  1. Margo zegt:

    Als de zon schijnt is het (bijna) overal mooi.

  2. sjoerd zegt:

    Het moest niet zo vlak zijn daar…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s