Out of Africa

Het is typisch zo’n film die lang in de kast kan liggen omdat er altijd een andere film is die je op dat moment liever wilt zien. Vandaar dat het de nodige jaren heeft geduurd voordat ik “Out of Africa” eindelijk eens, gisterenavond dus, in mijn DVD – speler stopte. Niet dat ze daardoor dik onder het stof zat, maar het viel me bij het kijken wel meteen op dat ze toch gedateerd was. En dat kon eigenlijk ook niet anders omdat ze in 1985 is opgenomen. Waardoor ik wel meteen merkte dat ook ik in mijn smaak en waardering stappen heb gemaakt en in elk geval aan een andere cameravoering met een hoger tempo en meer wisselingen gewend ben geraakt. Des te verwonderlijker was het voor mij dat deze film van Sidney Pollack toen zeven Oscars in de wacht heeft weten te slepen. Over verandering van tijdgeest gesproken! Het neemt echter niet weg dat het kijken naar de verfilming van het verhaal van de Deense schrijfster Karen Blixen over haar verblijf in Afrika, dat zij out-of-africa_l_w_film-daily_comoverigens in 1937 publiceerde onder de naam Isak Dinesen, toch voor mij de moeite waard was. Op de eerste plaats omdat de hoofdrolspelers Meryl Streep, Robert Redford en Klaus-Maria Brandauer natuurlijk namen zijn die garant staan voor solide acteerprestaties.

Maar daarbij moet tegelijk de kanttekening worden geplaatst dat het hun niet gemakkelijk werd gemaakt doordat zij dialogen in de mond gelegd kregen met een hoog literair gehalte, maar tegelijk van een aard dat je ze nooit door normale mensen gebezigd zult horen. Waarmee een stuk geloofwaardigheid wel meteen in het geding kwam en het je als kijker lastig maakte om de aandacht erbij te houden. Dat werd aan de andere kant weer nadrukkelijk gecompenseerd door de werkelijk schitterende opnamen van de Oostafrikaanse savanne die in de schaduw van Mount Kenia en de Kilimandjaro ligt. Zelfs de BBC – documentaires hebben die kwaliteit nog niet weten te bereiken. Dus met het decor van “Out of Africa” was er op zich dus niets mis, noch met de bezetting waarin Meryl Streep en Robert Redford met hun ingetogen spel uitblonken. En dat eigenlijk ook wel moesten om van het verder dunne autobiografische verhaal van Karen Blixen iets te maken. Want dat ze in de twintig jaar dat ze daar verbleef, weinig reuring in haar leven onderging, maakte de film al met al wel duidelijk, waardoor het nog een wonder is dat regisseur Sidney Pollack daarmee tweeënhalf uur heeft weten te vullen. Wat een hele prestatie genoemd kan worden, die op zich de toekenning van een Oscar al waard was geweest

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Out of Africa

  1. basstarter zegt:

    nou, ik weet het nog zo net niet wat je zegt over de dialogen. Ik heb toen niet geleefd en er zal ook in die tijden wel een hoop lege beleefdheidspraat zijn verkocht, maar ik ben wel een lezer van de 19 honderd tijd. Het gat tussen educatie krijgen en totaal niet was toen wel heel groot. Men praatte toen wel graag over literatuur, kunst en andere hogere zaken. Dat was “in”. Ik vond het geen rare film wat dat betreft. En lekker rustig en toch dramatisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s