Van Selexxyz tot Polare

 Het gaat van kwaad tot erger en via Selexxyz tot Polare. Geldzucht en winstbejag maken veel meer kapot dan ons lief is. Geen slechte binnenkomer op een feestje, waar je verstokte neo-liberalen in elk geval met succes mee de gordijnen in kunt jagen. Met ook nog eens de zekerheid dat je van deze of gene applaus krijgt. Want ten slotte vertegenwoordigt zo´n statement de nodige gronden van waarheid. Kijk om je heen en lees de krant en je weet dat je de spijker er vaker mee op de kop slaat. Of zijn het soms niet die mistige investeringsmaatschappijen, waarvan geen oorsprong of herkomst, laat staan identiteit vast te stellen is, die met hun kapitaalsinjecties de bijl aan de wortel van zovele verworvenheden van onze beschaving zetten? Omdat het hen immers om snel geld te doen is en zij liever vandaag nog de returns on investments binnenhalen dan morgen. Met de goede kans dat ze bij gebrek aan dat vooruitzicht zich terugtrekken en hun verworven speeltje maar lekker laten bungelen en meestal daarmee om zeep helpen. Jammer dan en pech gehad, is hun devies. Op naar de volgende prooi, luidt hun motto. Dat is toch ongeveer het verhaal zoals dat nu speelt rond de dreigende ondergang van de boekenketen ‘Polare’, welke het slachtoffer is geworden of op die nominatie staat nadat een aantal investeerders zich meester had gemaakt van een keten van hoogwaardige Nederlandse boekhandels.

Boekwinkels, met stuk voor stuk een reputatie waar U tegen gezegd mocht worden en die hoog aangeschreven stonden bij de boekenliefhebbers, juist omdat ze maatwerk leverden en de liefde voor hun produkt uitstraalden. Ambachtelijkheid heet dat. Wat niet direkt synoniem hoeft te zijn met efficiency, maar daardoor wel die charme en identiteit aan die zaken gaf. Dat dat een doorn in het oog van die bezitters van snel geld was, behoeft geen betoog, zoals die ook hun kans roken om juist daar hun winst te maken. Een kwestie van gelijkschakelen heette dat, het sjabloon over de hele keten leggen, snijden in lokale overhead en centraliseren van taken en een nieuwe naam erbij. Waarmee het business – en verdienmodel een feit zou zijn en er gecashed kon worden, luidde de gedachte van die investeerders. Het kon bijna niet missen. Dus overduidelijk wel, omdat de boekenliefhebber weigerde in die plannetjes te trappen, want beslist meer verlangde van haar boekwinkel dan de eenheidsworst die ‘Polare’ en ook ‘Selexxyz’ te bieden hadden en waarmee een traditie en een stuk beschaving om zeep werd geholpen. Omwille van louter en alleen snel geld, dat deze keer waarschijnlijk het loodje legt, omdat de klant, de consument ook nog een eigen voorkeur heeft en zich niet alles door de strot laat duwen en daarmee weigert om wat waarde vertegenwoordigt, weerloos te laten zijn. Dus leve de Broeses, de Scheltema’s en de Bergmansen van deze wereld, in bijvoorbeeld Utrecht, Amsterdam en Maastricht!

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Van Selexxyz tot Polare

  1. Hanneke zegt:

    Zo is dat.
    Eerst waren er in die winkels mensen nodig die van boeken hielden, zelfs boeken lazen! De investeerders hadden genoeg aan een caissière.

  2. A.M. Kipp zegt:

    Helaas, de teloorgang van een eertijds geweldige boekhandel, het samenvoegen van Selexxyz en de Slegte was de doodsteek en natuurlijk de stapels zogenaamde bestsellers bij de ingang die je door de strot geduwd kreeg zodat je maakte dat je wegkwam en op zoek ging naar een boekhandel die afweek van het gebaande pad. Bij ons, een dorp verderop, zat een geweldige boekhandel, de eigenaar wist letterlijk alles over literatuur en kon daar zo meeslepend over vertellen dat je het betreffende boek onmiddellijk wilde lezen. Inmiddels is de boekhandel ter ziele nadat de nieuwe eigenaar de zaak liet versloffen door met een verveelde blik de klanten te woord te staan en geen enkele moeite deed om je vragen te beantwoorden.

  3. Ger Bothmer zegt:

    Hallo Rob, leuk blog.
    Ik heb over hetzelfde onderwerp het volgende geschreven: http://gerbothmer.wordpress.com/2014/01/31/mensbeeld-ceo-allesbepalend/
    groeten,

    Ger

  4. Emigrant zegt:

    Bij de Leidse boekhandel Kooijker (later Selexyz) wilde ik als jong broekje eens een boek van Brasillach kopen. De verkoper ontried het me: de schrijver was in en voor de oorlog wel erg fout geweest. Dat wist ik wel; juist daarom wilde ik het wel eens zien. Ik vond namelijk dat ik moest weten hoe fascisme werkte. Maar ontroerend en nu haast niet meer te begrijpen is dat de verkoper 1. wist wat er in dat boek stond, 2. bezorgd was om het zielenheil van een jonge lezer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s