Moderne slavenhandel

Het is weliswaar van een andere orde dan wat zich afspeelt rond de boekenketen Polare, maar het is in feite eenzelfde staaltje van onversneden, bruut kapitalisme, waarin geld de norm, de standaard is en menselijke waarde en waarden er totaal niet meer toe doen. Sterker nog, in funktie staan van geld verdienen. Het is niks meer en niks minder dan moderne slavenhandel en het gaat niet eens om prostitutie, hoewel het aardig in de buurt ervan komt. Het heeft in ons land zijn intrede gedaan in Enschede en het zal weer niet de voetballerij zijn waar de verwording in onze moraal kans van slagen krijgt en werkelijkheid kan worden. Bij de FC Twente, bij twee van hun bestuurders, die uiteraard financieel onafhankelijk zijn, dus ook nergens meer door geremd of belemmerd worden. Joop Munsterman en Aldo van der Laan zijn de geestelijke vaders van een nieuwe constructie van handel in voetballers binnen onze grenzen. Waar hun club, en zij als bestuurders uiteraard ook, best wel beter van zullen worden.

Beide heren, die het bij de FC Twente voor het zeggen hebben, verkochten namelijk de transferrechten of een flink deel ervan van een viertal beloftevolle spelers aan een investeringsmaatschappij op Malta, die daarmee geheel of voor een deel eigenaar werd van die spelers, zonder dat deze zelf weten of wisten welke transactie er met en rond hen was afgewikkeld. Na het fenomeen van een buitenlander die opeens een voetbalclub koopt en waaraan we inmiddels enigszins gewend zijn geraakt, is dit toch wel een novum dat de fantasie verre overschrijdt. We konden wel een tijdreis naar de negentiende eeuw hebben gemaakt, naar een jaar waarin de slavernij nog niet was afgeschaft. Ze kon zo maar weer, zij het in een verfijnder vorm, in onze 21e eeuw opnieuw uitgevonden zijn dan wel mogelijk gemaakt worden omdat er immers geld mee verdiend kan worden. Wat het nieuwe evangelie is die elke moraal of een vorm daarvan opzij zet of overbodig maakt, zoals voetballers bij FC Twente nu dus aan den lijve ondervinden. Terwijl dat, dacht ik, toch ook mensen zijn.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s