Wintertuin en winterslaap

Een van de aangename kanten van de wintermaanden is wel dat het moeten onderhouden van de tuin, die dwingende noodzaak ervan, in geen velden of wegen te bekennen is. Het hoofd is er vrij van en wat dat aangaat kunnen de maanden november tot en maart niet lang genoeg duren. En dan is het ook niet zo moeilijk om het grauw, het grijs en het matgroen te aanvaarden als de dominante kleuren in de tuin en te erkennen dat die tinten vijf maanden lang ook wel wat hebben. Lekker bij de kachel zitten en het tuinjack fijn aan de haak in de garage laten hangen tot de betere tijden voor het tuinieren aanbreken, zij het dat ze dus nog gerust even op zich mogen laten wachten. Des te onaangenamer treft het dan weer dat ergens tijdens die winterslaap die je als tuinman nodig hebt en waarnaar je ook zo verlangt, er toch weer van die onverlaten vinden dat ze wat van zich moeten laten horen, dus die zo behagelijke rust van dat niet tuinieren verstoren met hun overspannen oproep dat je het geluk dat je ’s zomers in je tuin zoekt, wel in de winter moet planten. Waarna een lading van aktiviteiten wordt opgesomd die momenteel wel in de tuin plaats moeten vinden. Zoals natuurlijk het broodnodige snoeiwerk dat er gedaan moet worden.

Of het opruimen en verwerken van alle bladafval die je in borders op de onmogelijkste plaatsen volgens die insiders tegen schijnt te komen. En wie had gedacht daarmee te kunnen volstaan, moet vooral niet vergeten om in de moestuin alle doorgeschoten groenten op te ruimen en daarvan een nieuwe composthoop te maken. Trouwens, het is ook de tijd voor veranderingen en het planten van winterbloeiers, die de tuin juist in zo’n kale, grijze, koude periode nog een beetje fleur geven, blijven die enthousiastelingen van professionals maar volhouden tegen al die tuinmannen die blij zijn dat ze in hun warme huis zitten omdat ze in tegenstelling tot al die adviseurs, ook nog wel wat anders aan hun hoofd hebben en er niet van hoeven te eten. En of het nog niet genoeg is, wordt als klap op de vuurpijl de goede raad gegeven om alle tuingereedschap vooral goed te verzorgen, te smeren en netjes te ordenen en op de juiste plaats te leggen, zodat het begin van het nieuwe tuinseizoen, als dat daar eenmaal is, ieder al meteen aanlacht. Alsof dat eind maart zo leuk zou zijn, waag ik tegen al die beroepsfiguren te zeggen, die beter nog een tijd hun mond kunnen houden en dus vooral op het dak moeten gaan zitten.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wintertuin en winterslaap

  1. sjoerd zegt:

    Laat die mensen toch gewoon hun gang gaan Rob. Die hebben er plezier in en hebben wat omhanden.

  2. Hanneke zegt:

    Tja, Rob, er zijn mensen die tuinieren heel leuk vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s