Ook al aan het ploggen geslagen? Of nog niet begeesterd geraakt door die nieuwe trend in communiceren op het worldwideweb? Waar het dan helemaal over gaat? Welnu, het betreft de meest geavanceerde vorm van bloggen, vinden de bedenkers en uitvinders ervan, die natuurlijk moeilijk anders kunnen als ze al zo tevreden zijn met hun trendsettend vermogen, met hun feilloze voelsprieten die elk signaal uit de samenleving, iedere daar levende behoefte direkt localiseren en identificeren. Waardoor ze het bloggen, Twitter en Facebook messcherp gepasseerd zijn en als eersten merkten dat er onderhuids iets broeide dat in de richting wees van dat zogenaamde ploggen. Omdat het snel en helder informatie overdraagt. Het is namelijk een kwestie van een fotootje maken en een quote erbij en klaar is kees, hopsakee, het kan als een blog in beeldvorm gepubliceerd worden. Vandaar dat woord plog, dat een samentrekking is van photo en blog. Het zou de zoveelste doorbraak zijn en nog meer mensen de mogelijkheid bieden om hun verhalen kwijt te kunnen. Grote betogen en honderden woorden waren niet meer nodig om bedoelingen duidelijk te maken. Een enkel beeld vertelt immers meer dan honderd woorden.
En omdat het gemak de mens dienst, zou de toekomst aan het ploggen zijn en waren natuurlijk weer meteen tientallen baanbrekend aan het werk, omdat ze graag in een voorhoede opereren, het gevoel bij een elite te horen wel koesteren en zich bovenal willen onderscheiden en niet als meeloper gekenschetst willen worden. Des te ontluisterender is het resultaat dat al deze vernieuwende aktiviteiten onder de noemer van ploggen tot nu toe te zien hebben gegeven. Zouteloze hap, te treurig voor woorden en de gemakzucht gekroond. Of moet een beeldreportage – want dat is het ploggen – van de weekboodschappen plus een close up van de kassabon als het summum van loggen beschouwd worden? Zoals een beeld van een propvolle trein met zittende en liggende mensen ook nauwelijks opzienbarend is. Het zal dus allemaal wel met deze inhoud die niets voorstelt, een hoog geeuwgehalte heeft en eigenlijk nul komma nul te bieden heeft, ook al wordt het hip en trendy genoemd. Ik houd me liever bij mijn oorspronkelijke stiel, het bloggen, welke ondanks de grote overeenkomst op die eerste letter na, toch een wereld van verschil blijkt te vertegenwoordigen.
Ik sluit me helemaal bij je aan. Alhoewel foto’s ook bij mij wel beeldbepalend zijn.
Ik las het bij Jeroen Mirck en in het NRC. En het gaat nergens over. Het is ook niks. Krantenvulling. Gaap!
Sjzs, wat is het verschil met Facebooken dan? Ik zag dat Anna-Maria het deed, dat ploggen. Wist niet wat het was, dacht ook dat ze het zelf verzonnen had. Maar het klopt, die loopt achter elke trend aan. 😉