Museum Land van Valkenburg

Op 15 juni 2013 schreef ik op dit weblog dat in Valkenburg het enige kleinschalige museum in Zuid-Limburg, ondanks haar prachtige collectie regionale kunst, geslachtofferd dreigde te worden door de eis van het gemeentebestuur dat het zichzelf maar voor 100% moest zien te bedruipen. Wat niet meer het werk van kruideniers en boekhouders was, maar slechts ontsproten kon zijn aan het brein van cultuurproleten en – barbaren, waarvan we de namen maar beter niet konden noemen. Welke eis al meteen kracht werd bijgezet met de korting van 10% op de gemeentelijke subsidie, zijnde 5500 euro, een bedrag waardoor het Museum Land van Valkenburg het de facto onmogelijk werd gemaakt om haar in 2014 geplande aktiviteiten uit te voeren. Waarbij op de eerste plaats dan gedacht moest worden aan de vier exposities die jaarlijks gehouden worden rond kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw die uit Zuid-Limburg afkomstig zijn of een band hebben met die streek. Maar ook aan de voor het nu lopende jaar beoogde vernieuwing van de vaste expositie over geologie, 18A_44is1jal_-HvNorden_ENCI-en-Sint-Pietersbergarcheologie en de geschiedenis van de streek. Dit kwam op de tocht te staan door de onverhoedse oprisping en ingreep van het gemeentebestuur van Valkenburg, die daarmee een schokgolf van emoties, van schrik, boosheid en ergernis veroorzaakte in de gelederen van kunst – en cultuurliefhebbers in de regio.

Wat eind vorig jaar, toen de slopersbijl dreigde te vallen voor het Museum Land van Valkenburg, erin resulteerde dat er onder grote mediabelangstelling een campagne startte om begunstigers te werven die met hun donaties het ontstane gat in de begroting van het museum moesten dichten. Met name een grote groep vrijwilligers welke zich sowieso altijd verdienstelijk maakt om het museum draaiend te houden, speelde een grote en doorslaggevende rol om die beoogde donaties te werven. Gevolg is in elk geval geweest dat er een nieuw elan in het Valkenburgs museum is gaan heersen en dat daarover een strijdbare geest is vaardig geworden, die weerklank heeft gevonden in een groeiende belangstelling van buitenstaanders voor haar aktiviteiten, waarvan de eerste al meteen de moeite waard waren. Zoals de op zondag 19 januari bij een massale toeloop geopende expositie rond de Vrienden van Kasteel Oost in Eijsden, welke een generatie bevriende kunstenaars was die aan de Duitse Kulturkammer wilden ontkomen en in het Zuidlimburgse een goede schuilplaats dacht te hebben gevonden om daar verder te kunnen werken. Wat uiteindelijk heeft geleid tot prachtig werk dat nu dus tot en met 21 april a.s. tentoon wordt gesteld in het Museum Land van Valkenburg en dat een bezoek meer dan waard is. Met uiteraard de mogelijkheid van een voorproef in een dia-voorstelling die te zien is op http://www.museumlandvanvalkenburg.nl/

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Museum Land van Valkenburg

  1. sjoerd zegt:

    Ik zal er eens naar toe gaan en ze op deze wijze steunen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s