De valkuil van eenzijdigheid

Als je helemaal voor jezelf moet zorgen, lijkt een van de grootste valkuilen wel de gemakzucht te zijn, welke nog eens versterkt wordt door een gebrek aan inventiviteit en creativiteit. Met als enig gevolg een eenzijdig, te voorspelbaar opgebouwd voedingspatroon. Vertel mij er wat van. Want ik begin er nu al tegen aan te lopen, hoewel het nog altijd onschuldige vormen heeft. Feit blijft dat als je in dit opzicht nog niet zeker bent van jezelf, je ook niet de neiging hebt om te experimenteren of onbekende wegen in te slaan. Doorborduren op wat bestaat en vertrouwd is, ligt dan maar al te zeer voor de hand. Waarbij het ook nog eens helpt dat je dan met je wekelijkse boodschappen in een oogwenk klaar bent, als je precies en bijna blindelings weet waar alles staat. Om nog maar te zwijgen over het aspect van kostenbeheersing. Want daar doe je dan automatisch aan als je je beperkt tot het hoogst noodzakelijke omdat dat zo vertrouwd is en omdat je er altijd zo gemakkelijk mee wegkomt. Op een verdubbeld verblijf in een supermarkt zit je toch niet te wachten, terwijl dat wel vereist is om je blikveld eens goed te verruimen. Met voor mij als eye – opener en meest aansprekend voorbeeld het automatisme waarmee mijn boodschappenlijstje tot stand komt, overtuigd en gewend als ik ben dat ik het ermee kan redden.

Zo figureren daarop als vanzelfsprekend de potjes woudvruchtenjam van Zonnatura, waarvan ik er wekelijks twee nodig heb. Geen haar op mijn hoofd die er ook maar aan denkt om eens een andere soort of merk jam te nemen. Ze smaken mij immers al jaren best. Dus is er geen reden om te veranderen. Ik kijk er niet eens meer naar om, zodat ik ook niet zou weten waar ik die mogelijk interessante alternatieven zou kunnen vinden. Noch heb ik er een idee van welke waaier aan mogelijkheden er verder voorhanden is. Wat het begin is van de verschraling van mijn voedingspatroon, omdat ik in wezen eenzelfde houding innneem ten aanzien van alle elementen die van mijn boodschappen deel uitmaken. Een variatie in vleesbeleg ken ik al evenmin met mijn tevredenheid ten aanzien van mijn huidige keuze. Idem dito met een sterretje is mijn inkoopgedrag als het om groenten en fruit plus de zuivelproducten gaat. Waarmee de eenzijdigheid in voeding door mijn gemakzucht en onzekerheid maar al te gemakkelijk haar beslag kan krijgen. Maar ga maar eens experimenteren als je voor jezelf moet zorgen. Je bent immers blij dat je dat al gedraaid en gerund krijgt. En natuurlijk wil ik het ook anders en minder voorzichtig en vooral spannender. Wie kan of wil mij daar een steuntje of kontje in geven?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De valkuil van eenzijdigheid

 1. Laurent zegt:

  Ehm ja, zo leef ik inderdaad meestal ook, al járen ;-D Je kunt wel eens op internet zoeken naar andere recepten, daar staat wel eens wat leuks bij.

 2. Emigrant zegt:

  Zo eenzijdig leef ik ook al sik alleen thuis ben. Maar dat geeft toch eigenlijk niet? Als je maar zorgt voor een goede balans in proteïnen, mineralen, vitaminen en hoe het verder nog heet.

 3. Ximaar zegt:

  Ik herken me hier als ervaren alleenganger niet in. Ik experimenteer juist omdat ik er anderen geen schade mee aan kan brengen. Zoals mijn ouders koken heb ik nooit gekookt. Dat was me teveel werk en ik vond het niet zo gezond. Als eerste sneuvelde croma (100% dierlijk vet) en al snel vond ik goede vervangers voor aarappels. Ik schil dus niet meer en gooi minder weg omdat veel in de vriezer kan en daar goed in blijft. Dagelijks eet ik iets anders. Kip, hamburgers (eigenlijk ook kip met paard), vis doe ik zelf en via de Indonees en Chinees vul ik dat aan met af en toe rund. en gehakt. Vervolgens gesneden mixgroentes met daarbij extra paprika’s en uien. Potgroente voor bieten, rode kool en spinazi is ook weinig mis mee. Laatst bij de Xenos een potje met een Italiaanse bonenmenu in tomatensaus. Bleek wel akelig zuur te zijn, schijnbaar waren de 3 bonensoorten in iets van azijn geweekt. Pasta is te kust en te keur in de winkels te vinden, rijst ook en verder bestaan mijn aardappels uit voorgebakken partjes, geschilde minikriel en veel rösti omdat die laatste zo makkelijk roerbakken. Zuurkool met worst doe ik ook af en toe. Verder m’n zelfverzonnen ministronesnert, snert met extra groeten en pasta. En af en toe een maaltijdsallade. Op alle verpakkingen staan gebruiksaanwijzingen en recepten die ik niet toepas. Zout voeg ik niet toe maar wel diverse soorten kruidenmix waar al voldoende zout in zit.

 4. Anoniem zegt:

  Kijk eens op zender “24 kitchen” de gemakkelijke maaltijd !!

 5. Sjoerd zegt:

  Ik sluit me voor 100% aan bij de keuze om eens de zender 24kitchen op te zetten…

 6. math zegt:

  Anoniem is math

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s