De linker – en rechterhand

Het moet wel een typisch Nederlands verschijnsel zijn. Ik kan mij tenminste niet voorstellen dat een dergelijke regeling ergens anders bestaat, laat staan mogelijk is of zelfs voorstelbaar. Want daarvoor moet je toch tegelijk dominee en koopman zijn en als het even kan ook nog de geestesgesteldheid van de kruidenier bezitten. Welke figuur in ons land regel is, als wij er al niet bekend om staan in het buitenland. Wie loopt er voorop als er wat te halen valt? Precies, de Nederlander, die graag met de linkerhand iets geeft, maar er graag in de rechterhand iets voor wil terughebben of er op zijn minst aan moet verdienen. Voor wat, hoort wat, luidt immers het nationale adagium en bepaalt daarmee ook tegelijk de richting van onze vrijgevigheid en de mate van onze gulheid. In die zin moet je in dit land niets onvoorwaardelijks verwachten. Calvijn heeft hier zijn sporen breeduit achtergelaten. Met als gevolg dat wij alles dat met geven en schenken te maken heeft, zo in wettelijke regelingen en kaders hebben gegoten, dat niemand er voor de volle mep van zijn gift lichter van wordt.

Nee, men kan dat op een of andere manier met de fiscus verrekenen. Oftewel kun je dus in dit land goede sier met je eigen gulheid maken, ten laste van de andere belastingbetalers. Met als meest bizarre uitwas dat die vlieger des te meer opgaat naarmate je meer schenkt en geeft, wat uiteraard het meest voor de hand ligt als je hoog in de boom met je inkomen zit. Want voor de simpele burger met een modaal inkomen is er uiteraard bij de fiscus niets te halen. Zo hebben wij dat belastingstelsel ook wel weer ingericht, namelijk dat wie goed heeft opgepast, hard heeft gewerkt en veel centjes heeft verdiend, baat heeft bij die fiscale regelingen, die dus niet Calvinistischer kunnen. Waarmee tegelijk is verklaard waarom wij in Nederland het alleenrecht op deze idiotie bezitten, die dus aan de hypocrisie grenst. Want waar durft men mooi weer te spelen met de eigen gulheid, deze voluit te etaleren, in de wetenschap dat buiten het zicht de helft ervan is terugverdiend en opnieuw in de eigen zak gestoken? Over linker – en rechterhand gesproken….

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De linker – en rechterhand

  1. Jolie zegt:

    Het lijkt me een verkeerde vertaling van de grondtekst.
    http://biblehub.com/interlinear/matthew/6.htm
    Daar staat m.i. niet dat de andere hand iets moet terugkrijgen, maar dat je ‘geen trompetten moet afsteken als je iets geeft’, en zelfs je eigen andere hand het niet mag weten dat je iets gaf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s