Het hoogste woord van de PvdA

Het kan met de Partij van de Arbeid dus allemaal nog veel gekker. Want hoezo ideologie? En wat doen principes er nog toe als je besloten hebt om vier jaar lang met de aarstvijand in zee te gaan en samen ermee te regeren. Dan is het uiteraard afgelopen met de stokpaardjes omdat macht nu eenmaal lekkerder smaakt dan het zuur van het eeuwige eigen gelijk. Vandaar dat de sociaal – democraten, waarvan je je overigens af kunt vragen of ze die naam nog wel verdienen, nadat ze eerder al het predikaat van socialist hadden verspeeld, ons voortdurend blijven verrassen met de ene draai na de volgende tegenkeer, in onnavolgbare bewegingen. Je moet wel blind, gedrogeerd, gehersenspoeld of onnozel dan wel goedgelovig zijn om die partij nog te kunnen volgen. Met gisteren werkelijk de volgende enormiteit die den Uyl en zelfs nog Drees zich in hun graf hadden doen omdraaien. Maar Samsom, Asscher en Dijsselbloem, die zogenaamde hardcore PvdA-ers, presteren het wel en krijgen het voor elkaar om hun partij een slag van honderdtachtig graden in de leer te laten maken ten opzichte van een half jaar terug. Hoewel niemand er nog van zal opkijken na alle stunts die er eerder al zijn uitgehaald.

Na alle staaltjes van zelfverloochening die er slechts toe moesten dienen om aan de macht en in de buurt en naast de VVD te blijven. Dus kon het geen enkele verbazing wekken dat de PvdA zich zonder aarzelen of bedenkingen schaarde achter het VVD – plan om in de gezondheidszorg winstuitkeringen en dividenden mogelijk te maken. Het is toch bijna niet te geloven dat het domein waarin solidariteit zo lang met hoofdletters werd geschreven, nu volledig prijs gegeven wordt aan de marktwerking en het kapitalisme, door de PvdA nota bene. Omdat dat de kwaliteit van de zorg ten goede komt en die haar ook nog eens goedkoper maakt, luidt de eeuwige smoes. Neoliberaal gepraat waar de sociaal-democraten zonder mankeren voor door de knieën gaan en zodoende links en rechts ingehaald worden door het CDA, de Christen Unie, D’66 en de PVV. Zodat het echt niet gekker moet worden, hoewel te vrezen valt van wel, omdat niemand bij de PvdA het nog schijnt te weten, laat staan te beseffen hoe er met vuur gespeeld wordt. Want nog maar acht weken en er gaat weer afgerekend worden. Met een kiezer aan het woord die bol staat van het chagrijn en nul komma nul vertrouwen, tegenover een PvdA met haar alsmaar hoogste woord waar maar geen daad op blijkt te kunnen volgen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Het hoogste woord van de PvdA

 1. sjoerd zegt:

  En dat zegt een ras PvdA man…

 2. Mack zegt:

  Nee, heulen met je vijand dat is het slechtste wat je kunt doen. Dat gaat ze lelijk opbreken. Ik hoorde trouwens een gerucht dat de zoon van Den Uyl in onze gemeentelijke politiek heeft plaatsgenomen.

 3. Laurent zegt:

  Goeie analyse Rob. De PvdA gaat dezelfde weg als het CDA, die naar depermanente marginalisering. Er is behoefte aan een partij die geen enkele concessie doet aan rechts. Maar zelfs de SP doet die waar het xenofoob rechts betreft. Nederland is gewoon een ziek rechts land geworden.

 4. Emigrant zegt:

  Ik ben ook bang dat we op een kabinet Wilders aansturen. De koning geeft hem vast wel een hand, die geeft immers iedereen een hand.

 5. RadaR zegt:

  Het viel me al op, dat in jouw ogen de SP blijkbaar niemand inhaalt 🙂 Maar ben niet verrast want zo hardnekkig als bent in het blijven geloven in die partij de salon-sociaal liberalen, zo volhardend ben je in het negeren van een partij die feitelijk niets verkeerds doet en nog wel een duidelijk sociaal karakter bezit en 15% of meer van het kiezersvolk aanspreekt..
  En kijk, dan komt Laurent nog even je ballen kietelen door klakkeloos te suggereren, dat SP concessies doet aan “xenofoob rechts”. Gewoontegetrouw zonder enige onderbouwing.
  Je zou bijna van “een vieze campagne” kunnen spreken.

  • robschimmert zegt:

   De SP doet wat mij betreft in mijn beschouwingen mee als ze met een eigen ideologie komt en die toetst bij de kiezer, in plaats van datgene te roepen wat de kiezer vindt en daar een partijprogramma van te maken. Kort door de bocht misschien, maar zo werkt het bij de SP al vijfentwintig jaar. Waardoor een type als van Bommel zich nog steeds kan handhaven. Wat verder onverlet laat dat de PvdA er helemaal een zooitje van heeft gemaakt en geen boodschap meer heeft aan het eigen programma.

   • RadaR zegt:

    1.1 jouw opmerkingen 11.59
    Wat de SP als partij betreft lijkt het er sterk op dat jij nog in een soort Stenen Tijdperk verkeert. Er was ooit een SP als eenmanspartij en fractie, toen al luis in de pels van het politieke establishment. Nu is de SP al jaren een partij als alle anderen met dezelfde organisatiestructuur als al die anderen, maar wel met een andere ideologie en [gelukkig] een ander soort mensen.
    Zoals in alle andere partijen [uitgezonderd die ene waar de Tokkies gek op zijn] is er macht en machtsverdeling over diverse mensen in die partij. Maar van alleenheerschappij [Jan M. had die in de SP-mini situatie] is al heel lang geen sprake meer.
    Gezien jouw Stenen Tijdperk manier van denken kan ik niet anders dan concluderen dat je een enorme lees- / informatieachterstand moet hebben en dat wat je gelezen hebt naar waarschijnlijkheid de meningen van anderen uit jouw wel welgevallige hoeken moeten zijn geweest. Want ze komen mij even bekend als suggestief en bezijden de werkelijkheid voor 😉

    Probeer een exemplaar te bemachtigen van “Minder Brussel” van SP Europarlementariër Dennis de Jong. Daar vind je het standpunt over Europa in verwoord [plus nog meer interessante zaken]. Als je toch gaat lezen zoek dan naar het uit 2008 stammende “Modern socialisme” van Jan Marijnissen. Ideologische woorden van Jan M. over waar de SP staat, in een volksvriendelijke taal [ wat iets heel anders is dan opschrijven wat het volk wil, maar dat weet je best].

    [wordt vervolgd]

  • Laurent zegt:

   De SP is opvallend voorzichtig waar het ’t bekritiseren van de PVV betreft op xenofoob terrein, en doet steevast zijn best samen met hen op te trekken waar ze dat denken te kunnen doen met goed fatsoen. Begrijp me goed, de SP heeft lange tijd mijn sympathie gehad , maar ik had gehoopt dat ze veel steviger tegen de PVV zouden trekken. Maar ze weten veel te goed dat er een overlap zit in hun electoraat met dat van de PVV.

   • robschimmert zegt:

    Eens met deze konstatering plus de toevoeging dat ook de SP haar oorspronkelijke ideologische veren in de negentigerr jaren heeft afgeschud omdat ze natuurlijk met het KEN – verhaal nooit bij de kiezers aan de bak zouden komen. Dus is de weg van het opportunisme gekozen.

   • RadaR zegt:

    Volkomen oneens met deze constatering. Onderbouwing van mijn kant wel nodig? 🙂

    • robschimmert zegt:

     Ga je gang en weerleg die bewering over populisme maar. Ik ben benieuwd.

    • RadaR zegt:

     Weet waar je aan begint!!! 😀 Overigens ga ik er even voor zitten en zal me t.b.v de leesbaarheid beperken tot het kort ingaan op de onzin, die hierboven passeerde.
     Je hoort zo snel mogelijk.
     En om alvast wat om over na te denken aan je mee te geven:
     wat verdient de voorkeur? Een partij die haar programma [jouw weergave van jouw werkelijkheid] baseert op wat uit het volk opborrelt? Of een partij, die sprookjes schrijft en direct nadat de kiezer is genaaid dat sprookjesverhaal met een sierlijke boog bij het groot vuil doet belanden?

   • RadaR zegt:

    Zeer stupide en volstrekt uit zijn verband getrokken opmerking. Sorry. Herinner je nog wat de enige partij was, die de PVV omarmde als gedoogpartner? De partij die nu weer aan het roer zit.
    Wat mij betreft zou je de aankomende maanden eerst dat punt eens moeten aanstippen alvorens de SP te verwijten niet “stevig” genoeg op te trekken tegen de PVV.
    En hopelijk besef je toch wel, dat het PVV-electoraat van nu voor elke partij [van VVD tot de zwarte kousen club] een potentieel reservaat kiezers omvat, waaruit geplukt kan worden. So what’s your point?
    Omdat Roemer bij aantreden van dit kabinet die motie van wantrouwen steunde? Jij denkt dat zulks gebeurde om de PVV te paaien. Als het niet zo triest was zou ik om een dergelijke denkwijze kunnen lachen.
    Tot slot: de SP heeft al diverse malen uitgesproken niet met de PVV in zee te gaan. De SP wordt niet geleid door Rutte, dat wist je toch wel?
    Ik stelde de vraag al eerder: wat heeft de SP nu feitelijk concreet mis gedaan, los van al die op suggestieve zaken gebaseerde gedachtespinsels die hier de revue passeren?

    • robschimmert zegt:

     Nog een keer. Wat ik bij de SP mis, is een gedegen ideologie. Maak dat Socialistisch nou eens waar! Want het voortdurend inpikken op lokaal bestaand ongenoegen en dat vervolgens omvormen tot een aktie, dat heeft echt niets met socialisme te maken. Laat de SP bijvoorbeeld terug gaan naar de bron en dus iets zeggen over eigendomsverhoudingen, hoe die zouden moeten zijn, enz. Dan lijkt mij voor die partij een wereld te winnen die de PvdA na den Uyl gewoon domweg heeft laten vallen.

    • RadaR zegt:

     @Rob: zie minj suggestie n.a.v. je eerdere reactie van11.59 uur.
     De reactie waar je nu op reageert gold Laurent 12.03. Laatstgenoemde wil ik weleens meer van horen dan het napapegaaien van kretologie als “SP staat sympathiek blablabla”

 6. robschimmert zegt:

  @ RadaR: Zullen we het er toch maar op houden dat een partijprogramma gebaseerd moet zijn op een ideologie, een visie die dan dient als sjabloon om daarbinnen een maatschappij te ordenen? Liever geen programma dat een afgietsel is van een Tros-Kompas, de Telegraaf of RTL Boulevard. Want dat is wat het volk wil en verkiest….

  • RadaR zegt:

   Je stelt me teleur, Rob. Want uit het bovenstaande proef ik ontegenzeggelijk een behoefte tot simplificatie [het is juist dat wat bijvoorbeeld Laurent ertoe brengt de SP zonder enige terughoudendheid van xenofoob-rechtse voorkeuren te betichten] en een elitair toontje [de rest van Nederland is simpele klootzak, die simpele dingen wil, slechts in het hoekje van Rob Hamilton vertonen zich de intellectuelen.] Me reet, om het ook eens simpel te zeggen.
   Besef je überhaupt wel hoeveel PvdA-stemmers tot die categorieën klootjesvolk, die jij opsomt, behoren????
   En het SP-programma slinks gelijk stellen aan een Telegraaf of Tros-Kompas, ik ken je normaliter als van een ander, hoger niveau.
   Overigens is de bedoelde reactie al in de maak en omdat ik zo lekker op dreef raak maak ik hem ook af. Misschien komt er meteen een in de komende weken [verkiezingen] zeer bruikbaar logje van, je weet maar nooit. 🙂
   En leer eens rechtstreeks antwoord op een vraag te geven, man ! Want ook nu lul je er vakkundig omheen. Terwijl de vraag en de daarin vervatte keuze toch zo simpel was 😉

   • robschimmert zegt:

    Je laat me toch voor open doel inkoppen en dan hoef ik nog niet eens Beugelsdijk te heten om te scoren. Want welke reaktie ligt er meer voor de hand als je refereert aan een programma dat gebaseerd is op gedachten die uit het volk opborrelen? Dan vraag je er toch om?

 7. RadaR zegt:

  Nu wint de haast het van je zorgvuldigheid 🙂 Je mag van mij blijven proberen te koppen, maar die bal is in geen velden of wegen te zien.

 8. RadaR zegt:

  Blijkbaar heb ik het Facebook-karakter van de “discussies” hier verstoord. Anders kan ik de plotselinge stilte [of gaat om monden die vol [valse] tanden zitten?] hier niet verklaren 😛
  Had me even getipt over de geringe diepte waarin jullie zwemmen, Rob.;)

  • robschimmert zegt:

   Zodra je antwoord geeft op mijn vraag naar het ideologisch gehalte van de SP, naar haar gedachten over gewenste eigendomsverhoudingen, naar de wijze waarop dat woord “Socialistisch” nou echt vorm krijgt, kunnen we wat mij betreft verder. zolang betracht ik toch radiostilte…..

 9. RadaR zegt:

  Je lijkt dus van mij te verwachten [zelfs ondanks een aantal verwijzingen waar je kunt vinden wat je zoekt] wat je voor anderen, die zonder onderbouwing de meest weirde beelden van de SP schetsen, moeiteloos als blijkbaar volstrekt overbodig aanneemt. Dat schetst meteen een beeld van de waarde van dat inhoudloos gebler van die anderen, omdat het erop lijkt dat je niet teveel in die richting verwacht. Dat is op zich jammer, want het devalueert ook de waarde van de discussie. Waar de ene kant maar wat losse flodders loslaat wordt het voor de andere moeilijk[er] zin aan een discussie te blijven geven…… toch? Er is een 2e mogelijkheid [die ik voorshands uitsluit, omdat je jezelf niet als dergelijk profileert] namelijk dat je het klakkeloos eens bent met die ongefundeerde kretologie. En jij weet, dat feiten het normaliter horen te winnen van soms verklaarbare, soms volstrekt stupide aannames.
  Jij stelt weer die ideologische vraag en reken, dat ik die voor je ga beantwoorden. Bevreemdend is het wel, dat je de andere kant op een soortgelijke vraag als ikzelf al stelde niet op tafel brengt. Wat heeft de SP aanwijsbaar en concreet nu eigenlijk verkeerd gedaan? Draaide zij als de PvdA vrijwel continu doet? Liegt zij alles bij elkaar zoals de VVD doet? Is zij machtsgeil als Europa66 steeds duidelijk toont te zijn? Verkoopt de partij haar ziel als de zwarte kousen club van Kees doet? Laat zij zich probleemloos in een Kunduzpact lokken als GL deed?
  Besteed jij nou eens 10 minuten om mij en wie er verder ook geïnteresseerd moge zijn rustig uit te leggen wat de SP nu echt verkeerd doet [en je er dan niet afmaken met ideologiegeneuzel als je eerder deed, want ik kan mijn tijd echt beter besteden dan aan het draaien van cirkeltjes]. Mijn toezegging heb je dat ik je in hoofdlijnen de ideologie achter het socialisme van de SP zal opleveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s