Afscheid van de VARA – gids

Nadat hij tweeënveertig jaar trouw dienst heeft gedaan, heb ik hem uiteindelijk de deur gewezen. Aan alles komt een eind. Ook aan het bestaan, aan de aanwezigheid van de VARA – gids in mijn huiselijke kring. Een budgettaire noodzaak tot beëindiging van het abonnement was op zich niet aan de orde. Maar je kunt het soms wel eens met iets gehad hebben. Zelfs na zo lange tijd, als het bijna tot je huisraad is gaan behoren, deel van jezelf is geworden. Want dat was er wel degelijk met die VARA – gids aan de hand, die lang voor ons haar rol als vademecum, als wegwijzer in omroepland heeft bewezen, nadat onze keuze in 1971 daarop was gevallen op puur ideologische gronden. Zo ging dat namelijk in die tijd, eind zestiger en begin zeventiger jaren. Je nam een positie in de maatschappelijke kontekst in en kwam daar ook rond voor uit. Je abonneerde je op de Volkskrant, op Vrij Nederland en je sloot je aan bij de VARA, de Verenigde Arbeiders Radio Amateurs. Met de VPRO de linkse, progressieve omroep in Nederland. Daar wilde je bij horen en daar koos je nadrukkelijk voor, een keuze die wat mij betreft lang, heel lang stand heeft gehouden en waarachter ik tot ver in de eenentwintigste eeuw ben blijven staan. Ook doordat de VARA en haar spreekbuis, haar omroepgids, voortdurend aan mijn verwachtingen bleef beantwoorden.

Met de inhoud en kwaliteit van haar programma’s en van die gids. De laatste vier, vijf jaar lijkt daar echter sleet in te zijn opgetreden, hoewel ik ook niet uitsluit dat mijn wensen en verwachtingen onder de druk van maatschappelijke ontwikkelingen veranderd zijn. Het gevolg is in elk geval dat het mij steeds meer moeite ging kosten om mij nog te identificeren met het geluid van de VARA, zoals dat in woord, in beeld of op schrift tot uitdrukking kwam. Waarbij ik niet wil ontkennen dat het op zich nog redelijk positief afstak ten opzichte van wat er verder door omroepverenigingen en commerciële zenders geboden wordt. Maar het neemt evenwel niet weg dat het allemaal te schraal is om mij nog met die VARA te vereenzelvigen, laat staan daar enige progressiviteit in te ontdekken. Het is allemaal gladde routine geworden, zo lijkt het, en komt teveel in de buurt van wat er verder te zien en te horen valt. Onderscheidend is het niet meer. Eerder meer van hetzelfde. Wat dus te lang heeft geduurd om mij te doen besluiten om afscheid te nemen van de VARA en nog meer van haar gids, die geen relevante wegwijzer meer is, maar grotendeels achtergrondverhalen bevat die ik elders ook kan halen. Vandaar deze move, die mij toch een beetje pijn doet, omdat je ook hier je idealen hebt zien ondergaan in het gelijk van de grootste gemene deler.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Afscheid van de VARA – gids

  1. sjoerd zegt:

    Ach, al die zaken gaan bij mij via internet of via de online gids op de TV.

  2. Mack zegt:

    Tijden zijn wat dat betreft veranderd ja. Ergens jammer, want ik vond het wel wat hebben die eenmalige keuzes waarmee je je kon profileren. Ik heb nog de mikro gids, we werden gisteren nog gebeld over een extra lidmaatschap van 10 euro. Dan kregen we aan het eind van het jaar 10 euro korting op het bestaande lidmaatschap. Vind ik ook weer mooi, dat met zo’n handigheidje degene die de regels verzint om de tuin geleid kan worden.

  3. Marloes zegt:

    Ik probeer al jaren de man er van te overtuigen dat het de hoogste tijd wordt om de de Veronica gids de deur uit te doen. Hij laat zich (nog) niet vermurwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s