Een restauratie in Houthem

Zonder de dwingende aanwezigheid van het Nederlandse eredivisievoetbal blijkt een doorsnee zondag in de winter ook genoeg verrassingen in petto te hebben. En dan hoef je nog niet eens de agenda’s in de kranten te raadplegen. Het is een kwestie van je oren en je ogen goed open houden, af en toe goed tussen de regels door lezen of in je omgeving je oor te luister leggen en je hebt ineens een zondagmiddagbesteding als een pareltje, welke echt anders dan anders is. Waarvoor in dit bijzondere geval de gastheer al garant stond. Want dat was nu precies die man die het midden van de weg en het gebaande pad bij voorbaat mijdt en bij voorkeur zich daar ophoudt waar de marges smaller worden. Wat hij ook al in Halte_St_Gerlachzijn outfit laat zien, die dus gerust excentriek genoemd kan worden zoals hij ook in zijn denken en doen is. Iemand die dus echt wel wat te bieden heeft aan mensen die nieuwsgierig zijn. Dat was deze Paul Tieman die bouwhistoricus, architect en maquettebouwer is en daarmee een reputatie in Maastricht heeft verworven. Op deze zondagmiddag nam hij zijn gasten, vijfentwintig in getal, mee naar het voormalig station Houthem – Sint Gerlach, dat halverwege Meerssen en Valkenburg ligt. Het betreffende gebouw dateert van 1903 en vertoonde in haar oorspronkelijke constructie veel elementen van de Art Nouveau of Jugendstil. In de loop der tijd is die karakteristiek verloren gegaan waardoor het houten gebouw door aanpassingen in 1938 en in de vijftiger jaren verwerd tot het niveau van ‘dertien in een dozijn’.

Zodat de NS, de oorspronkelijke eigenaar, gemakkelijk tot sloop en verwijdering kon f92de5a0931b5829582a71f9b0245a70besluiten. Waarbij gelukkig buiten de waard werd gerekend. Want spoorliefhebbers, pleitbezorgers voor de Limburgse cultuur en het landschap als zodanig plus nog andere pressiegroepen gingen dwars voor dit voornemen liggen en wisten dit heilloze plan te voorkomen om dat vervolgens om te zetten in een doelstelling om het karakteristieke stationnetje zoveel als mogelijk in haar oorspronkelijke staat terug te brengen en er de bestemming van vakantiewoning aan te geven. Het ontwerp van realisering van die reconstructie kwam tot stand door Paul Tieman, waarna vooral door tussenkomst van vrijwilligers en leerlingen van de Mytylschool Adelante de hand aan de schop ging en het hele project bij stapjes en beetjes en van het ene naar het andere detail opgepakt werd. Daarover, over dat hele traject, met zijn keuzes voor specifieke materialen, kleuren, glas en wat dies meer zij, over de hindernissen en tegenslagen werd ter plekke een gedetailleerde en bevlogen uiteenzetting gegeven door diezelfde Paul Tieman, die daarmee meteen de zekerheid gaf dat onder andere door zijn tussenkomst Zuid – Limburg over ruim een half jaar een kleinood rijker zal zijn in de vorm van dat gerestaureerde stationsgebouwtje in Houthem – Sint Gerlach. Waarmee wij hem bepaald schatplichtig zijn. Zoveel heb ik aan deze zondagmiddag wel overgehouden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s