Een nieuwe alcoholwet….

Er kon op gewacht worden. En ja hoor, op dag acht van het nieuwe jaar was het al raak en konden dus breeduit serieuze pogingen gesignaleerd worden om de per 1 januari ingegane nieuwe alcoholwet die verkoop van sterke drank aan jongeren onder achttien jaar verbiedt, te ontduiken. Want we zijn namelijk wel in Nederland. Waar aan de democratie door elke burger alleen wordt deelgenomen als de spelregels en de daaruit voortvloeiende wetten hem of haar aanstaan of uitkomen. Er is immers ook nog zoiets als mondigheid en autonomie op individueel niveau die zich niet laat beteugelen door wat knakkers in Den Haag, ook al zijn ze door de Nederlandse bevolking gekozen en daarmee aangewezen als haar vertegenwoordigers. Gezag en bestuur is leuk en ook handig als het maar niet te na komt en zeker niet hindert. In dat geval laat de Nederlander zich zien en horen en toont hij nog eens ten overvloede wie er de baas is op zijn eigen levensterrein, waar hij dus wel bepaalt wat er gebeurt.

Logisch daarom en geheel in de lijn der verwachting dat ze meteen na nieuwjaarsdag al te zien waren, die vaders dan wel moeders die op aanwijzing van hun kroost driftig alcohol in de supermarkten aan het inkopen waren omdat die kinderen toch zeker ook wel eens een slokje mochten hebben en dat het helemaal niet aanging dat de politiek hen dat plezier afnam. Als ouders waren zij er mans genoeg voor om te bepalen wat goed en slecht was voor hun kinderen, zoals ze even goed hun tax konden bepalen. Dus wat zou dan zo’n sixpack of een gewone fles rode wijn? Daar is nog geen zestien – of zeventienjarige beroerd van geworden. Dus wat moeten ze daar in Den Haag? Alsof ze daar werkelijk niks beters te doen hebben dan het uitvaardigen van dit soort idiote verboden. Dat was de gemoedstoestand, de toonaard die in de supermarkten bij menige ouder klaarblijkelijk heerste. Met meestal ook nog het vermeende gelijk, want belichaamd door hun kind, aan hun zijde.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een nieuwe alcoholwet….

 1. Nanos zegt:

  Zo leer je je kinderen hoe het moet.
  Politici, leraren en andere figuren die je kind iets in de weg leggen hebben altijd ongelijk. Niks van aantrekken, gewoon dóen.

 2. fairlytrue zegt:

  Precies. We beginnen een anarchistisch land te worden. En de ouder die niet snapt dat alcohol slecht is voor die jonge mensen moeten maar op bijles. Daarbij drinken ze veel te veel, stoer doen, en alles door elkaar. Mijn dochter heeft dat aan den lijve ondervonden. Ik hoorde toen voor het eerst de term comazuipen. Ze was 13 en ging naar een feestje waar geen ouderlijk toezicht bleek te zijn. Ambulance, ziekenhuis, maag leegpompen. Wat er door je heen gaat als je je kind dan ziet liggen, helemaal van de wereld, ik was maar net in staat een arts te bellen. Ze heeft haar lesje wel geleerd. Maar voorkomen is beter.

 3. sjoerd zegt:

  Ik vind ook dat het uitvoeren van de wet niet bij de cafebazen en de winkels moet liggen. Mensen zijn zelf verantwoordelijk. Als iemand wil roken of drinken en dat mag niet in het openbaar moet niet de kroegeigenaar, maar degene die rookt en drink, daar waar hij dat niet mag beboet worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s