Kijkgedrag anno 2013

Er zijn van die kengetallen, van die cijfers, waar ik mij met de beste wil van de wereld niets bij kan voorstellen. Ik doe er niet eens moeite voor om ze al of niet te geloven omdat ze zich te ver buiten mijn beleving en verbeelding bevinden. Ik kan er doodeenvoudig niets mee en ze verleiden mij hoogstens tot een gemompeld ‘het zal wel’. Momenteel verkeren we weer in dat typische tijdsgewricht, dus direkt na afloop van een jaar, waarin het van dat soort cijfers regent, omdat dat kennelijk moet, omdat men dat wil of verondersteld wordt daarnaar te verlangen, naar een kader, een perspectief waarin zo’n vastomlijnde periode van een afgelopen jaar geplaatst en gemeten kan worden. Niet dat het iets oplevert. Althans mij niet. Want het blijven abstracties die ver van waarin ik geloof, gelegen zijn. Met als mooiste voorbeeld wat dat betreft toch wel de resultaten van de meting van het kijkgedrag van de gemiddelde Nederlander. Hoe vaak en hoe lang heeft hij het afgelopen jaar per dag naar de televisie gekeken? Belangrijk om dat te weten? Hoewel het dat zeker voor mij niet is, blijft de uitkomst op zijn zachtst gezegd hoogst opmerkelijk.

Ik kan mijn oren en ogen tenminste niet geloven gegeven mijn bijna wekelijkse ontzetting over de beroerde kwaliteit die zeven dagen per week en vierentwintig uur lang door de elf Nederlandse televisiezenders wordt geboden. Waarbij ik gemakshalve de regionale zenders buiten beschouwing laat. Want het kan toch niet waar zijn dat als ik dagelijks mijn uiterste best moet doen om een programma te vinden dat de moeite van het kijken waard is, dat de Nederlander, mijn landgenoot, dagelijks drie uur en een kwartier van zijn tijd besteedt aan wat in mijn ogen vullis en pulp genoemd moet worden. Ben ik al zover van die werkelijkheid afgedreven dat mijn noodgedwongen voorkeur voor een andere tijdsbesteding als elitair beschouwd kan worden? Dat weiger ik gewoon aan te nemen, temeer omdat ik die afkeer en afkeuring zo vaak om mij heen hoor dat zulke gegevens over het Nederlands kijkgedrag wel abstracties moeten zijn, en dan ook nog eens van de meest inktzwarte soort. Met nog wel een enkel lichtpuntje daarin, namelijk dat er in 2013 een minuut minder televisie is gekeken dan het jaar daarvoor. Zodat er in die hele cijferbrij toch nog hoop geschonken wordt die een beetje doet leven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Kijkgedrag anno 2013

  1. Ximaar zegt:

    Probleem zit in de definitie van ‘kijken’. De laatste decennia staat de TV steeds vaker aan als bewegend achtergrondbehang. Mensen kunnen er niet tegen als de TV niet aan staat. Dat wil echter niet zeggen dat ze er dan de hele tijd intensief naar kijken. Volgens mij is het percentage echt kijken gezakt tot 50% van het aan hebben. En zo ver mij bekend is wordt gevraagd welke zender aan staat en hoelang, maar niet of die ‘kijkers’ even naar de keuken of WC zijn, op hun breiwerkje turen, een kruiswoordje oplossen, voor de TV in slaap vallen of flink over een tabletje wrijven om te zien over er alweer een virtueel faceboekvriendje bij is gekomen.

  2. Mack zegt:

    Ik ken toevallig iemand die zo’n kastje heeft waarmee de kijkcijfers gemeten worden, en die geeft altijd op dat hij met 20 man zit te kijken als John Williams op tv is. Ik weet niet of hij een uitzondering is…

  3. math zegt:

    Wij en met ons diverse kennissen, programmeren tijdens onze afwezigheid en zeker tijdens vakanties, de tv zodanig op een tijdschakeling, dat hij, zichtbaar vanaf het trottoir uren gedurende de dag ingeschakeld is, om zo aanwezigheid te suggereren en dieven buiten de deur te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s