De verwarring der seizoenen

Het zijn bijna gevleugelde woorden als we in het najaar nog een paar van die heerlijke nazomerse dagen beleven. Want wie roept er dan niet dat het zo best tot en met Kerstmis mag blijven? Alleen de praktijk blijkt, als die zich echt in die vorm voordoet, toch lelijk te wringen en ons helemaal niet lekker te zitten. Leg de oren momenteel maar eens goed te luisteren en geef de ogen tegelijk maar flink de kost. En merk hoe de huidige voorjaarstemperaturen iedereen plotseling beginnen tegen te staan. Zo was het namelijk beslist niet bedoeld. En natuurlijk mag, nee, moet het nu snel winter worden. Omdat we plotseling onze geest zien kruipen. Niet vanwege die vermeende opwarming van de aarde. Dat zal de meesten echt worst zijn. Maar wat velen eens te meer verontrust, is dat op deze wijze de natuur haar balans verliest en het zelfs ernstig verstoord ziet worden. Met als gevolg dat we daar deze zomer in onze tuin dik de rekening voor gaan betalen, omdat zoveel insekten deze slappe winter, die geen winter is, maar op het voorjaar lijkt, dreigen te overleven. Zoals het onkruid evenmin onderhevig is aan de gebruikelijke effekten van de seizoenen, waardoor ze normaliter als vanzelf ten onder zou moeten gaan.

Wat allemaal niet dreigt te gebeuren. Zodat wie tuiniert, verwachten mag dat hij of zij de handen vol zal hebben aan alle wildgroei die op de oude voet verder kan gaan, dus des te meer kan gedijen. Dat vooruitzicht dient zich momenteel aan. Hoewel die verwachtingen en vermoedens in twee, drie dagen getemperd kunnen zijn als er weer eens nachtvorst wordt voorspeld. Met de gerede kans als dat een dag of drie, vier het geval zal zijn geweest, dat het land dan weer op zijn kop zal staan omdat dan de eerste stappen in de richting van de Elfstedentocht kunnen worden gezet en de ijsmeesters weer het nieuws gaan beheersen. Waarmee we de uitersten in nog geen week tijd binnen handbereik hebben, omdat we in de stilte en rimpelloosheid van ons bestaan toch wat moeten, overdacht ik vanmiddag in mijn auto voor een stoplicht in Maastricht, toen de buitenthermometer zo maar zestien graden aanwees en deze beelden en overpeinzingen mij overvielen zonder dat ik wist of het winter, herfst of lente was en zo de verwarring der seizoenen ondervond.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De verwarring der seizoenen

  1. sjoerd zegt:

    De natuur maakt het gewoon heerlijk spannend…

  2. Hanneke zegt:

    Nog niet geklaagd bij de uroloog of bij de balie? Dat kunnen niet genoeg mensen doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s