Serendipiteit

Het schrijven van logjes hangt van toevalligheden aan elkaar. Vertel mij er wat van. Want hoe vaak komt het niet voor dat je naarstig op zoek bent naar een onderwerp, dat je vervolgens volkomen onverwacht in de schoot geworpen krijgt? Je hebt er niet om gevraagd en bent er ook niet naar op zoek geweest en toch kwam het zo maar langs, passeerde het. Het lot heet dat en is mij meer dan eens overkomen. Maar er is ook nog een variant op dergelijke samenlopen, waarbij er toch minder sprake van is dat het je zo maar overkomt. Want je blijkt wel degelijk ook het toeval naar je hand te kunnen zetten zonder dat de toevalligheid ermee verloren gaat. Het hangt er slechts vanaf hoe je met zo’n omstandigheid die onvoorzien is en blijft, omgaat, hoe je haar interpreteert en wat je er verder uithaalt, in welke mate je oog hebt voor wat er als vanzelf op je pad komt en wat je daar vervolgens mee doet. Serendipiteit heet dat. Wat ook wel de capaciteit is om op een slimme en intelligente manier binnen het toeval, die toevallige omstandigheid zoals die zich dus voordoet, iets te ontdekken, waar op dat moment niet gericht naar gezocht werd. Dat iets wordt als het ware per ongeluk gevonden. Zoals gebeurde met de penicilline, de viagrapil, het Post-it-velletje en het theezakje.

Om maar eens een paar illustere voorbeelden te noemen van die toevallige, terloopse ontdekkingen die werden gedaan terwijl wetenschappers naar iets anders gericht op zoek waren. Zo verging het mij in feite vanochtend ook toen ik met twee vrienden aan het wandelen was geslagen, uitsluitend en alleen om een frisse neus te halen. Al pratend, want bij dit soort wandelen wordt het zwijgen er niet toe gedaan, kwam het begrip serendipiteit in het gesprek langs. Waarmee ik een fraai onderwerp had voor een logje, terwijl ik op dat moment nog droog stond wat mijn inspiratie betreft. Want ik moest namelijk ook meteen terugdenken aan die HRM – kollega die dat begrip in mijn wereld introduceerde toen zij als studente aan de Hogeschool in het Belgische Diepenbeek haar proeve van een scriptie daarover aan mij voorlegde en mij hernieuwd kennis liet maken met serendipiteit. Dat begrip had ik veertig jaar daarvoor voor de laatste keer gehoord in de naam van een Amerikaanse vocal group, die zich The Serendipity Singers noemde zonder dat ik toen kon vermoeden dat ik er zo veel verder in mijn leven op de meest verrassende momenten weer iets over zou horen om mij vervolgens te laten inspireren tot dit logje dat daarmee een sprekend voorbeeld is van de kracht die serendipiteit bezitten kan.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Serendipiteit

  1. sjoerd zegt:

    de toevalligheid die het toeval bepaald wordt wel vaker aangehaald. Ik kom het in mijn wereld ook vaak tegen. Er zijn veel wegen die leiden naar Rome, en als je die weg niet weet, kom je er toch…

  2. Fantastisch verschijnsel serendipiteit. Hebben de volgende uitspraken van Maarten ’t Hart er mee te maken? http://geendadenwoorden.wordpress.com/2014/01/11/maarten-t-hart/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s