Darts en bamzaaien

Je hoeft waarachtig geen profeet te zijn die brood eet, om met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te voorspellen dat het bamzaaien binnen niet al te lange tijd ook de status van een erkende sport heeft. Erkend in die zin dat er op televisie avondvullende zendtijd zal worden ingeruimd om wedstrijden daarin volledig te kunnen verslaan. Na darten en poker moet dit de logische volgende stap zijn en dus de derde cafésport worden die een gooi doet naar de aandacht van de televisiekijker. Waarbij een eerste vereiste natuurlijk is dat het spel televisiegeniek is. Daaraan hoeft bij bamzaaien vanwege de overzichtelijkheid ervan dus geen enkele twijfel te bestaan. Zodat het genereren van reclame-inkomsten vermoedelijk een eitje wordt en daarmee het uitzenden nagenoeg een garantie. En wie deze gedachte nog wegwuift, doet er goed aan om de paralellen met het gooien van pijltjes te trekken. Wat ook geen sport is omdat het tussen twee of meer glazen bier beoefend wordt. Of er zouden opeens andere criteria aangelegd moeten worden om het wel als sport te kunnen betitelen.

Zoals bijvoorbeeld de duur van een spelletje of het feit dat het een wedstrijdelement bevat. Maar als dat maatgevend is, dan dienen zich nog genoeg mogelijkheden om avonden zendtijd op te vullen. Wat bijvoorbeeld te denken van het sjoelen of het Zwarte Pieten of scrabble, dat zeker zo televisiegeniek is en even goed de status van sport kan krijgen, te meer omdat het niet in een café beoefend wordt? Kortom, met een beetje goede wil is het hek zo van de dam en kunnen de commerciëlen met gemak naar de gunsten van de kijkers dingen. Of je het over pikvogelen hebt, tafelvoetbal, bamzaaien of scrabble, het is allemaal van hetzelfde laken een pak. Want het is in de verste verte niet te vergelijken met de echte sport, ook al besteden de media er zoveel kolommen en zendtijd aan. Dat gebeurt namelijk vanwege het feit dat hun capaciteit gevuld moet worden, waarbij het uiteindelijk niet dondert hoe of wat. En als dat dan toch lastig wordt, is een behoefte zo in het leven geroepen. Zoals met darts heeft plaats gevonden en met poker en zonder twijfel ook met bamzaaien staat te gebeuren.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Darts en bamzaaien

 1. Margo zegt:

  Bamzaaien???? Wat moet dat betekenen? En pikvogelen? 😀 Zit je dat zelf te verzinnen?
  Scrabble is een spelletje, net als dammen, schaken, en alles waar je alleen je hersencellen traint. Terwijl dat toch wel heel wat belangrijker is dan het trainen van je spieren.
  Darts is ook geen sport. Dan is vissen het ook. En stofzuigen en ramen lappen. En reacties op logjes typen! 🙂

 2. sjoerd zegt:

  Toch is hij de beste pijltjesgooier van dit moment… sport of niet, ik doe het hem niet na.

 3. Mack zegt:

  Bamzaaien, dat Margo dat niet weet. Ze is toch van die generatie.

  • robschimmert zegt:

   Als verontschuldiging mag ze aanvoeren dat ze lange tijd expat is geweest. Want bamzaaien is wel dat echte Nederlandse kroegspel.

   • Margo zegt:

    Van welke generatie?
    Ik heb het inmiddels gegoogeld. Maar ik kwam na de jaren zeventig nooit meer in die typische kroegen, daarvoor trouwens ook nauwelijks.

    • robschimmert zegt:

     In de zestiger jaren heb ik meer dan genoeg gebamzaaid. Epicentrum voor die aktiviteit was in die tijd in Amsterdam het cafe Majoco in de Utrechtsestraat, waar het hoogste niveau werd bereikt..

 4. Mack zegt:

  Begon het niet allemaal met snooker?

 5. RadaR zegt:

  Ooit voor een dartbord gestaan, Rob?

 6. robschimmert zegt:

  Nee, want hun beweging is voorwaarts, richting bord…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s